Veľvyslanec USA špekuluje o práve Izraela na anexiu

Stačia tri slová Davida Friedmana, veľvyslanca USA v Izraeli, a už sa skloňuje ďalšia izraelská anexia palestínskeho územia. Tentoraz časti západného (palestínskeho) brehu rieky Jordán. Znamenalo by to, ako pripomína portál CentrAsia, že protizákonne budované židovské osady na západnom brehu Jordánu by získali oficiálny štatút.

10.06.2019 17:31
David Friedman / Izrael / Foto: ,
David Friedman, veľvyslanec USA v Izraeli.
debata (34)

„V určitej situácii si myslím, že Izrael má právo ponechať si časť západného brehu, nie však celý západný breh Jordánu,“ povedal v rozhovore pre denník The New York Times veľvyslanec USA David Friedman na adresu už okupovaného územia známeho ako oblasť C.

Podľa očakávania ako prví kriticky zareagovali na výrok diplomata Palestínčania, ktorí zvažujú podanie sťažnosti na Medzinárodnom trestnom súde (International Criminal Court – ICC). Podľa Ramalláhu vyjadrenie Friedmana odzrkadľuje postoj Trumpovej administratívy k židovským osadám budovaným na západnom brehu Jordánu od šesťdňovej vojny v roku 1967.

„Izraelská vízia je anexiou už okupovaného územia, čo je podľa medzinárodného práva vojnový zločin,“ vyhlásil ešte pred kontroverzným výrokom veľvyslanca USA Saíb Irikát, palestínsky mierový vyjednávač, citovaný palestínskou agentúrou WAFA.

Od decembra 2017 má však Irikát nútenú dovolenku, pretože odvtedy USA uznávajú v rozpore s medzinárodne platnou normou Jeruzalem za hlavné mesto Izraela. Následne vlani v máji do Svätého mesta presunul Washington z Tel Avivu veľvyslanectvo.

Reagovali už aj oficiálne americké miesta, ktoré sa pre niekoho prekvapujúco dištancovali od výrokov kontroverzného Friedmana. Nie je to však po prvý raz. Friedman totiž už v minulosti zohral úlohu politického barometra, ktorý ukazuje, ktorým smerom fúka od Oválnej miestnosti v Bielom dome. Aj preto má Friedman vždy otvorené dvere k prezidentovi Trumpovi.

Už v minulosti jeho podobné interview malo za úlohu pripraviť pôdu pre jednostranné kroky, ktoré sa zdali byť nepredstaviteľnými. Či už v prípade spomínaného sťahovania veľvyslanectva do Jeruzalema, alebo uznania izraelskej suverenity na okupovaných ešte stále sýrskych Golanských výšinách.

„Budeme teraz svedkami takzvaného vysvetľovania toho, čo vlastne Friedman sledoval svojím výrokom. Pritom stačili tri slová v jeho interview, aby bol jasný celkový obraz: Izrael má právo,“ upozornil izraelský denník Haarec. A to všetko v čase, keď sa Washington chystá predstaviť hlavne Palestínčanom a Izraelčanom, ale aj celému svetu blízkovýchodný „mierový plán storočia“.

Mierový plán storočia

Predstavy Washingtonu majú zverejniť ešte tento mesiac, ale až po skončení svätého mesiaca ramadánu. Podľa doteraz prístupných informácií americký plán obsahuje napríklad vznik štátu Palestína na väčšej časti západného brehu Jordánu. Rovnako ako vyhlásenie západného Jeruzalema za hlavné mesto židovského štátu. A palestínsku metropolu by tvorili iba niektoré štvrte východnej časti Jeruzalema. Plán USA zahŕňa aj bod o Starom meste, v ktorom sa nachádza mešita Al Aksá, jeden z hlavných islamských svätostánkov. Štvrť by mali spoločne riadiť Izraelčania, Palestínčania, zástupcovia Jordánska, ale aj niektorých ďalších štátov.

Mnohí pozorovatelia nevylučujú, že v ňom bude aj bod „rozšírenia izraelskej suverenity“. Mohli by to napokon signalizovať práve Friedmanove výroky. „Otázkou ostáva iba rozsah rozšírenia izraelskej suverenity s podporou USA,“ reagujú aj noviny Nezavisimaja gazeta.

Ibaže nielen v Berlíne aj bez amerického „plánu storočia“ sú presvedčení, že skutočným východiskom riešenia izraelsko-palestínskeho sporu je vznik dvoch štátov. Najnovšie sa v tomto duchu vyjadril napríklad šéf nemeckej diplomacie Heiko Maas citovaný agentúrou DPA.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #západný breh Jordánu #anexia #David Friedman