Nikaragua na základe zákona o amnestii prepustila ďalších 50 politických väzňov

Nikaragua v pondelok prepustila 50 opozičných väzňov, ktorí sa zúčastnili na minuloročnej vzbure proti prezidentovi Danielovi Ortegovi. Informovala o tom agentúra AFP.

10.06.2019 22:06
Nikaragua / amnestie / politickí väzni / Foto: ,
Učiteľ Guillermo Putoy, jeden z účastníkov na minuloročnej vzbure proti prezidentovi Danielovi Ortegovi, pózuje fotografom po prepustení z väzenia La Modelo v nikaragujskom meste Masaya, 10. jún 2019.
debata (2)

Ministerstvo vnútra oznámilo, že 50 väzňov prepustili na základe zákona o amnestiách, ktorý schválil nikaragujský parlament.

Masové opozičné protesty sa začali v apríli minulého roka, keď sa prezident Ortega pokúsil znížiť dôchodky v snahe vyplniť trhliny v sociálnom poistení. Išlo o najkrvavejšie zrážky v Nikarague od ukončenia občianskej vojny v roku 1990. Hoci prezident zakrátko od svojich zámerov ustúpil, prepukli celoštátne demonštrácie za jeho odstúpenie.

Ortega proti demonštrantom tvrdo zakročil. Pri násilnostiach zahynulo podľa Medziamerickej komisie pre ľudské práva (Inter-American Commission on Human Rights – IACHR) zhruba 320 ľudí a vyše 600 ďalších skončilo vo väzení.

Novoprijatý zákon žiada okamžité prepustenie uväznených disidentov, takisto však aj zabraňuje vyšetrovaniu a potrestaniu bezpečnostných zložiek, ktoré sa zúčastnili na krvavom potlačení protestov.

Zákon odmietla koalícia a viac ako 70 opozičných skupín a aj ľudskoprávne organizácie, pretože so sebou prináša závery, že za úmrtia nie je nikto zodpovedný.

Nikaragujská vláda v uplynulých mesiacoch prepustila už viacero skupín politických väzňov. Ministerstvo vo vyhlásení uviedlo, že pripravuje prepustenie ďalších.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #väzni #Nikaragua #amnestie