Vo francúzskej väznici trestanec zadržiaval dozorcov ako rukojemníkov

Viac ako päť hodín zadržiaval trestanec vo väznici na severozápade Francúzska dvoch dozorcov ako rukojemníkov. Oboch nakoniec prepustil a sám sa vzdal, informovala dnes agentúra AFP. Podobná situácia sa vo väznici Condé-sur-Sarthe odohrala v marci. Pri zásahu policajnej jednotky vtedy jeden človek zomrel.

12.06.2019 06:29
debata (7)

Vo väznici v Condé-sur-Sarthe sú držaní mimoriadne nebezpeční, radikalizovaní či inak problematickí väzni. Jeden z nich v utorok večer vzal dvoch členov väzenskej stráže ako rukojemníkov. Jedného z nich prepustil ešte v utorok krátko pred polnocou, druhého dnes okolo 00:30 SELČ, informoval server stanice BFMTV.

Podľa agentúry AP to je už po štvrtýkrát, čo tento väzeň niektorých z dozorcov zadržiaval. Server franceinfo uviedol, že rovnako ako v minulosti aj teraz požadoval výmenou za prepustenie rukojemníkov presun do iného nápravného zariadenia.

Po prepustení dvoch teraz zadržiavaných dozorcov, ktorí podľa väzenskej správy vyviazli bez zranení, sa trestanec vzdal a teraz je vo väzbe. Podľa AP ide o muža, ktorý je vo väznici v Condé-sur-Sarthe kvôli obavám z možnej islamistickej radikalizácie.

K podobnej situácii vo väznici na severozápade Francúzska došlo už v marci. Radikalizovaný väzeň, u ktorého bola na návšteve jeho partnerka, vtedy vzal ako rukojemníkov dvoch dozorcov a na desať hodín sa zabarikádoval. Pri akcii elitnej zásahovej jednotky trestancova partnerka zahynula, väzeň bol zranený. Na konci mája ho obvinili z pokusu o dvojnásobnú vraždu s teroristickým motívom. Radikál totiž chcel svojím činom pomstiť páchateľa minuloročného teroristického útoku v Štrasburgu.

Marcový incident vyvolal protesty francúzskych odborov, ktoré zastupujú väzenských dozorcov. V snahe dosiahnuť zlepšenie ich bezpečnosti, pracovných podmienok aj navýšenie stavov vtedy dokonca odborári niektoré väznice zablokovali.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #Francúzsko #rukojemníci