Vo Svetovom indexe mieru Slovensko skončilo na 23. mieste. Vedie Island

Svet sa stal prvýkrát za päť rokov o čosi bezpečnejším miestom, naďalej však ostáva "výrazne menej pokojným, než bol pred desaťročím". Vyplýva to z najnovšieho, v stredu zverejneného Svetového indexu mieru (GPI). Už od roku 2007 ho každoročne publikuje austrálsky Inštitút pre ekonomiku a mier (IEP).

12.06.2019 11:37
debata (32)

Najpokojnejšou krajinou na svete sa podľa tohto rebríčka už po 11. raz stal Island. Za ním nasledujú Nový Zéland, Portugalsko, Rakúsko a Dánsko.

Najlepšie z krajín V4 skončila v Indexe mieru 2019 Česká republika, ktorá sa umiestnila na 10. mieste, čím si však oproti vlaňajšku o tri priečky pohoršila. Slovensko skončilo na 23. mieste, oproti minulému roku kleslo o jednu priečku. Maďarsko skončilo na 21. mieste a Poľsko na 29-tom.

IEP v aktuálnom indexe porovnával situáciu v 163 krajinách a hodnotil ju na základe 23 faktorov zohľadňujúcich vnútorné i vonkajšie konflikty, výdavky na armádu, počet teroristických útokov a vrážd či ďalšiu kriminalitu.

Najpokojnejšia je Európa

Európa zostala podľa rebríčka najpokojnejšou časťou zemegule, pričom po niekoľkých rokoch úpadku zaznamenala v rámci mierumilovnosti mierne zlepšenie. Medzi prvých 25 najpokojnejších krajín sa pritom dostalo až 17 európskych, približuje agentúra DPA.

Najväčšie medziročné zlepšenie zaznamenala Ukrajina (aktuálne 152. miesto) a zatiaľ k najväčšiemu úpadku došlo v Nikarague (aktuálne 120. miesto, avšak zhoršenie o 54 priečok).

Na poslednom, 163. mieste skončil Afganistan, ktorý tesne predstihla Sýria, Južný Sudán, Jemen a Irak.

Vyše 400 miliónov ľudí žije v oblastiach s „nízkou úrovňou mieru a vysokým rizikom klimatických zmien“. Krajinám v subsaharskej Afrike pritom najviac hrozí, že k zhoršeniu tamojších konfliktov prispejú environmentálne ukazovatele. Zhruba 103 miliónov ľudí žijúcich v ôsmich najmenej pokojných krajinách sveta žije zároveň aj v oblastiach s vysokým klimatickým rizikom.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť #svetový mier