Médiá čakajú na reakciu Facebooku na falošné video s Zuckerbergom

Na sociálnej sieti Instagram, ktorú vlastní spoločnosť Facebook, sa objavilo sfalšované video so zlovestným odkazom od zakladateľa Facebooku Marka Zuckerberga. Šéf sociálnej siete sa počas niekoľkých sekúnd zdanlivo chváli "totálnou kontrolou nad ukradnutými údajmi miliárd ľudí". Médiá označujú udalosť za ďalší test prístupu Facebooku k falošnému obsahu, spoločnosť sa ho podľa prvotného vyjadrenia odstrániť nechystá.

12.06.2019 11:54
debata (7)

Video bolo na Instagram pridané pred štyrmi dňami a je spoločným dielom umelcov Billa Postersa a Daniela Howea a reklamnej agentúry Canny. Je súčasťou série podobných manipulácií, ktoré vkladajú výroky do úst okrem iného americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi či televíznej celebrite Kim Kardashian.

„Na sekundu si predstavte toto: Jeden muž s totálnou kontrolou nad ukradnutými údajmi miliárd ľudí. Všetky ich tajomstvá, ich životy, ich budúcnosť… ten, kto ovláda dáta, ovláda budúcnosť,“ hovorí v autenticky vyzerajúcom videu Zuckerberg. Autori takto softvérovo upravili úryvok z vysielania televízie CBS News z roku 2017, keď šéf Facebooku hovoril médiám o zneužití jeho platformy ruskými subjektmi v snahe ovplyvniť americké prezidentské voľby.

https://www.instagram.com/p/ByaVigGFP2U/

V stredu ráno malo falošné video na konte okolo 20 000 zobrazení. Aj napriek výrazne menšiemu dosahu ho médiá porovnávajú s májovým prípadom upraveného videa s predsedníčkou americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovou, ktoré sa objavilo nielen na Facebooku, ale aj na serveri YouTube. Vtedy autor upravil pôvodný záznam prejavu, aby navodil dojem, že líderka Demokratickej strany má problémy s artikuláciou.

Tento manipulatívny príspevok nazbieral na Facebooku milióny zhliadnutí, sociálna sieť ho však na rozdiel od serveru YouTube neodstránila, iba znížením jeho hodnotenia spomalila jeho šírenie. Jeden z manažérov Facebooku Neil Potts vtedy uviedol, že na platforme by zostala aj rovnako zmanipulovaná nahrávka s Zuckerbergom.

„Video (s Zuckerbergom) malo menej ako 5 000 zhliadnutí, než na neho začali upozorňovať médiá, ale to, ako s ním Facebook naloží, by mohlo vytvoriť precedens pre jeho postup voči budúcim deepfake videám,“ uviedla televízia CNN, pričom použila termín, ktorým sa označujú podobné počítačom vytvorené kópie známych osobností.

„Naložíme s týmto obsahom rovnako, ako nakladáme so všetkými dezinformáciami na Instagrame. Ak ho nezávislí overovatelia informácií označia za falošné, odfiltruje ho z odporučovacích rozhraní ako sú Návrhy a prehľad hashtagov,“ povedal médiám hovorca Facebooku. Situáciu by však mohla skomplikovať požiadavka vysielacej spoločnosti CBS, ktorá sa domáha stiahnutia videa pre „podvodné, nepovolené použitia obchodnej značky CBSN“.

Jeden z autorov denníku The Guardian povedal, že nové dielo bolo zamýšľané ako komentár súčasnej praxe technologických firiem. „Skutočnosť, že dáta občanov, vrátane podrobných poznatkov o ich politickom zameraní, sexualite, povahových črtách a osobnosti, sú sprístupňované záujemcom s najvyššou ponukou, ukazuje, že priemysel digitálneho ovplyvňovania a s ním spojené mechanizmy predstavujú hrozbu nielen pre práva jednotlivcov, ale aj pre naše demokratické zriadenie,“ citoval denník Billa Postersa.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #Instragram #Mark Zuckerberg