V Mexiku zavraždili ďalšiu novinárku

Novinárku miestnych novín zavraždili v utorok na juhovýchode Mexika. Informovala o tom v stredu agentúra AFP s odvolaním sa na bývalého zamestnávateľa zavraždenej i na správy z médií.

12.06.2019 14:54
Norma Sarabiová, Mexiko, zavraždená novinárka Foto:
Norma Sarabiová
debata (1)

Na žurnalistku Normu Sarabiovú zaútočili dvaja ozbrojení muži na motorke – niekoľkokrát na ňu vystrelili v blízkosti jej bydliska v mexickom štáte Tabasco, uviedol denník Tabasco Hoy. „Jej smrť nás nesmierne mrzí a súcitíme s jej rodinou,“ napísal na Twitteri šéfredaktor týchto novín Héctor Tapia.

Sarabiová pôsobila 15 rokov v novinách Tabasco Today a v poslednom období písala i pre viaceré lokálne médiá.

Ide už o šiestu vraždu novinára v Mexiku počas tohto roku. Mexiko predstavuje pre novinárov jednu z najnebezpeč­nejších krajín na svete. Od roku 2000 zabili v tomto stredoamerickom štáte – zažívajúcom vlnu násilia v súvislosti s obchodovaním s drogami a korupciou v politike – už viac než 100 pracovníkov médií. Väčšina páchateľov zostala nepotrestaná.

Mexiko sa podľa organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) nachádza za Afganistanom a Sýriou na treťom mieste spomedzi všetkých krajín sveta, kde novinárom hrozí najväčšie nebezpečenstvo. V máji napríklad zavraždili investigatívneho novinára Francisca Romera, ktorý sa zaoberal organizovaným zločinom a politickými kauzami.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #žurnalistika #vražda novinára