Proces storočia Kataláncov nezlomil

Po štyroch mesiacoch sa blíži k záveru proces s katalánskymi politikmi obžalovanými zo vzbury. Pred najvyšším súdom v Madride vystúpilo so záverečnými rečami obhajoby 12 katalánskych politikov obžalovaných v súvislosti s referendom o nezávislosti. Vynesenie rozsudku sa však očakáva najskôr v septembri. Na záver procesu však separatisti chystali v podvečer demonštrácie v mnohých mestách Katalánska.

12.06.2019 19:00
Španielsko / Katalánsko / Foto: ,
Ľudia v Barcelone pozerajú na veľkoplošnej obrazovke priamy prenos záverečného dňa madridského procesu s katalánskymi separatistickými politikmi obžalovanými zo vzbury.
debata (2)

Najdôležitejší proces, aký sme mali v demokratickej ére – tak označil proces predseda najvyššieho súdu. V procese, ktorý trval od februára, bolo vypočutých približne 440 svedkov vrátane expremiéra Mariana Rajoya.

Deviatim separatistom hrozí pre obžalobu zo vzbury 17 až 25 rokov väzenia. Traja exministri regionálnej vlády sú obžalovaní zo sprenevery a hrozí im sedem rokov väzenia. Deviati obžalovaní sú už vyše roka vo väzbe.

Proces storočia sa vysielal naživo cez internet. V stredu dostali priestor so záverečnou rečou obžalovaní. Predpokladalo sa, že sa budú obhajovať tým, že vyhlásenie nezávislosti katalánskym parlamentom koncom októbra 2017 bolo len symbolické, že na usporiadanie referenda, ktoré Madrid označil za nezákonné, neboli použité nijaké štátne financie a že nepodnecovali k násiliu pri plebiscite ani pri protestoch.

„Všetci obhajcovia tvrdia, že nijaké použité násilie nebolo cielené, že to nebola systémová vec. Tvrdia, že nejde o vzburu, ale len o neposlušnosť, čo je ďalšie obvinenie, ktorému čelia. Väčšina obhajcov toto obvinenie v záverečných rečiach nepopiera,“ informoval reportér Českej televízie Petr Zavadil.

Päť z uväznených katalánskych politikov bolo v aprílových predčasných voľbách zvolených za poslancov španielskeho parlamentu, ktorý im však výkon mandátu pozastavil.

Jeden z nich – bývalý vicepremiér katalánskej vlády Oriol Junqueras – bol navyše nedávno zvolený za europoslanca. Carles Puigdemont, ktorý bol premiérom v čase vyhlásenia nezávislosti, je zatiaľ na úteku v Belgicku a v Španielsku má byť súdený v inom procese.

Bez ohľadu na verdikt súdu podľa portálu Politico už sám proces prehĺbi naštrbené vzťahy medzi Katalánskom a španielskymi úradmi v Madride. Separatisti označujú proces za politickú perzekúciu. Tieto obvinenia z predpojatosti a väzba známych separatistov posilňuje katalánskych nacionalistov.

Aj preto sa v mnohých katalánskych mestách konajú masové demonštrácie a na mnohých verejných miestach po celom regióne visia žlté stuhy ako symbol solidarity s väznenými separatistami.

„Najväčším mobilizujúcim faktorom pre nezávislosť v uplynulom roku bolo uväznenie obžalovaných,“ citoval portál Politico katalánskeho komentátora Jordiho Amata. Regionálny katalánsky premiér Quim Torra zároveň naznačil, že ak bude odsúdený niektorý z obvinených, v Katalánsku bude silný odpor.

Torra možno vyhlási predčasné regionálne voľby, aby tento odpor využil na posilnenie separatistických strán v regionálnom parlamente, v ktorom majú teraz len tesnú väčšinu.

Španielsky premiér Pedro Sánchez, ktorý je v úrade od minulého roka, sa snažil o komunikáciu s katalánskou regionálnou vládou. Jeho pokusy dohodnúť sa s katalánskymi poslancami však nevyšli, čo napokon prispelo aj k aprílovým predčasným voľbám.

Po predčasných voľbách socialista Sánchez teraz rieši zostavenie novej vlády, ktorá možno nebude závislá aj od strán, ktoré podporujú nezávislosť Katalánska.

Problém separatistických tendencií Katalánska verdikt súdu nevyrieši. Väčšie napätie vo vzťahoch Madridu s Katalánskom však môže posilniť pravicové strany v Španielsku, ktoré v predvolebnej kampani kritizovali Sáncheza za ústretovosť voči Barcelone. Jeho najväčším kritikom bola krajná pravica, ktorá je tiež za prísne tresty pre obžalovaných separatistov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Katalánsko #vzbura #nezávislosť Katalánska