Hongkong: dve strany princípu, jedna krajina, dva systémy

Slzotvorný plyn, gumové projektily a obušky sú už niekoľko dní odpoveďou vládnej moci dosadenej do Hongkongu Pekingom. Aj v stredu v tomto duchu zasahovali poriadkové sily vo veľkomeste. Obyvatelia osobitnej administratívnej oblasti Číny, študenti, advokáti či podnikatelia, protestujú proti schváleniu kontroverzného zákona, ktorý by umožnil vydávať osoby podozrivé zo spáchania trestného činu do pevninskej Číny.

12.06.2019 19:28
Hongkong / demonštrácie / Foto: ,
Hongkonská polícia rozháňa demonštrantov slzotvorným plynom a gumovými projektilmi.
debata

„Prestaňte blokovať dopravu a sídla štátnych úradov a pokojne sa rozíďte,“ pokúšal sa aj v stredu presvedčiť demonštrantov vládny predstaviteľ Mathew Cheung, citovaný novinami Sing Tao Daily. Zatiaľ však márne.

Už minulú nedeľu sa v uliciach veľkomesta zhromaždilo asi milión protestujúcich. Tvrdia to organizátori, zatiaľ čo policajné zdroje uvádzajú asi 240-tisíc osôb. Výsledkom demonštrácií je, že hongkonský parlament (Legco), naklonený Pekingu, odložil napokon hlasovanie o návrhu kontroverzného zákona z pôvodného termínu 20. júna na neskôr.

"Ak nechceme, aby sa Hongkong stal rajom zločincov, tak zákony o vydávanie sú nevyhnutné, " potvrdila pôvodný zámer úradov Carrie Lamová, správkyňa Hongkongu. Svoj postoj však nemenia ani sami demonštranti.

„Budeme v uliciach dovtedy, kým sa vládna moc nevzdá plánu presadiť zákonnú normu, ktorá narúša občianske slobody na autonómnom území Hongkongu,“ povedal jeden z účastníkov protestu spravodajcovi agentúry AFP.

Aj vplyvné podnikateľské kruhy v meste upozorňujú na negatívny dopad prípadného presadenia zákona o extradícii. Zdôrazňujú pritom hlavne možné škody, ktoré navrhovaná norma spôsobí konkurencieschop­nosti Hongkongu a záujmu o mesto zo strany investorov.

Ďalšie úskalia schválenia návrhu

Okrem iného hrozí, že po prijatí zákona bude možné vydať občanov Hongkongu aj do krajín, s ktorými autonómia nemá podpísanú dohodu o extradícii. Napríklad na Taiwan, do Makaa či kontinentálnej Čí­ny.

Prvými obeťami by boli hlavne ľudia, ktorí kritizujú politickú situáciu v Číne a v Hongkongu sa skrývajú pred možným prenasledovaním. V neposlednom rade, ako pripomínajú kritici, prípadné schválenie návrhu zákona by znamenalo pre Hongkong aj stratu nemalej časti autonómie.

Málokto dnes verí tvrdeniu správkyne Hongkongu Lamovej a spol, podľa ktorého každý prípad extradície sa bude posudzovať osobitne, hlavne ak bude mať politické pozadie. Vraj ide predovšetkým o vydávanie zločincov.

Ako to zatiaľ vyzerá v praxi, dokumentuje nedávny tragický prípad zverejnený hongkonskými úradmi. Mladý pár z Hongkongu oddychoval na Taiwane. Mládenec (19) napokon zavraždil tehotnú priateľku (20) a vrátil sa do Hongkongu. Taiwanské úrady sa doteraz márne usilujú o jeho vydanie. Dôvodom je práve chýbajúca dohoda o vydávaní osôb medzi oboma krajinami.

Jedna krajina – dva systémy

Hongkong, osobitná administratívna oblasť Číny, bývalá britská kolónia, má po návrate k Číne roku 1997 autonómny štatút a riadi sa princípom jedna krajina – dva systémy. V Hongkongu platia vlastné zákony, pričom práva a slobody jeho obyvateľov sú garantované lepšie ako v kontinentálnej Číne. Osobitná administratívna oblasť má dohody o extradícii s 20 krajinami vrátane USA, Británie, ale nie s Čínou. Rokovania o tomto probléme trvajú medzi Pekingom a Hongkongom už 20 rokov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #Peking #Hong Kong