Washington vyšle do Poľska 1000 vojakov

Spojené štáty vyšlú do Poľska 1 000 vojakov. V stredu to po stretnutí s poľským prezidentom Andrzejom Dudom v Bielom dome oznámil americký prezident Donald Trump. Ešte pred stretnutím pritom hovoril, že zvažuje, že by Spojené štáty presunuli do Poľska až 2 000 vojakov. USA podľa neho majú umiestnené "už dlhý, dlhý čas desiatky tisíc vojakov v Nemecku" a zvažujú, že "istý počet z nich" by presunuli do Poľska, hovoril Trump ešte pred stretnutím.

12.06.2019 19:52 , aktualizované: 22:50
Trump / Duda / Foto: ,
Americký prezident Donald Trump (vpravo) v Bielom dome počas stretnutia s poľským prezidentom Andrzejom Dudom, 12. júna 2019.
debata (64)

Americký prezident zároveň vyhlásil, že onedlho možno opäť zavíta do Poľska. „Veľmi vážne zvažujem, že by som išiel znova do Poľska,“ vyhlásil, pričom dodal, že v hre je tohtoročný september.

Trump bol naposledy na návšteve Poľska v júli 2017, keď predniesol pamätný prejav o bezpečnostnej situácii v Európe, v ktorom prekvapivo tvrdo kritizoval Rusko.

Trump zároveň uviedol, že Poľsko si objednalo od USA viac ako 30 stíhacích lietadiel typu F-35.

Trump taktiež uviedol, že Poľsko ponúklo vybudovať na svojom území pre americké jednotky „základňu svetovej triedy“. Poľský prezident Duda sa pri predchádzajúcej návšteve USA pokúšal Trumpovi zapáčiť návrhom, aby Američania v Poľsku zriadili novú vojenskú základňu, ktorá by sa volala „Fort Trump“.

Americký prezident však schladil nádeje Poliakov na stálu základňu USA, ktorá by s veľkou pravdepodobnosťou podráždila Rusko a vyvolala jeho okamžitú reakciu, poznamenala AFP. „Nehovorím o trvalej alebo netrvalej“ prítomnosti, povedal Trump.

64 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #USA #Donald Trump #vojenské jednotky