Strana ukrajinského prezidenta Zelenského vedie pred júlovými parlamentnými voľbami

Strana nového ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského si posilnila svoje vedenie pred parlamentnými voľbami, ktoré sa uskutočnia 21. júla. Podľa najnovšieho prieskumu spoločnosti Rejting by prezidentova strana Sluha národa získala 41,1 percenta hlasov, čo je od začiatku mesiaca mierny posun, informovala v stredu tlačová agentúra Reuters.

12.06.2019 21:42
Ukrajina / predčasné voľby / termín / Foto: ,
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
debata (9)

Zelenskyj po tom, ako sa v máji ujal úradu, rozpustil parlament, ktorému stále dominovali lojalisti jeho predchodcu Petra Porošenka. Sluha národa, zaregistrovaná v marci 2018, nemá v odchádzajúcom zákonodarnom zbore žiadnych poslancov a zasadzuje sa za proeurópske a protikorupčné záležitosti.

Podľa Rejtingu sa na druhom mieste obľúbenosti nachádza Opozičná platforma – Za život s deviatimi percentami a na tretej priečke je Porošenkova Európska solidarita s podporou 6,8 percenta. Strana Otčina bývalej ukrajinskej premiérky Julije Tymošenkovej má podporu 6,5 percenta. Na vstup do parlamentu je potrebných päť percent.

Spoločnosť Rejting uskutočnila prieskum 6. – 9. júna na vzorke 2000 respondentov vo všetkých regiónoch Ukrajiny s výnimkou anektovaného Krymu. Približne 14 percent opýtaných odmietlo odpovedať.

Dobrý výsledok v parlamentných voľbách by upevnil Zelenského oslnivý vzostup a zamiešal by kartami na ukrajinskej politickej scéne. Bývalý televízny komik zvíťazil vo voľbách novej hlavy štátu rozhodujúcim spôsobom.

Najpálčivejším problémom Ukrajiny je konflikt vo východných oblastiach krajiny, ktoré ovládajú proruskí separatisti. Zelenskyj vyhlásil, že jeho prvou úlohou v úrade bude dosiahnuť prímerie v Donbase.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Volodymyr Zelenskyj #Sluha národa #parlamentné voľby na Ukrajine