Rusko a Turecko vyjednali prímerie v sýrskom Idlibe

Rusko a Turecko vyjednali úplné prímerie medzi sýrskymi vládnymi silami a povstalcami v provincii Idlib na severozápade Sýrie. Informovali o tom dnes ruské tlačové agentúry s odvolaním sa na ruskú armádu.

12.06.2019 23:37
debata (4)

Ruská armáda podľa agentúr uviedla, že prímerie sa vzťahuje na demilitarizovanú zónu v Idlibe, čo viedlo dnes k výraznému obmedzeniu násilia. Agentúry nespresnili, ako dlho bude prímerie trvať.

Na severozápade Sýrie vedie Ruskom podporovaná sýrska armáda šesť týždňov dlhú ofenzívu proti rebelom vo vojne, ktorá trvá od roku 2011. Pri ofenzíve zahynuli stovky civilistov. Pondelkové letecké údery si vyžiadali životy najmenej 25 ľudí, prevažne civilistov.

Táto oblasť je poslednou časťou krajiny, ktorú sýrsky režim ešte nemá pod kontrolou. OSN v pondelok varovala, že ak boje na severozápade Sýrie naberú na intenzite, do susedného Turecka by sa mohli uchýliť dva milióny utečencov.

Bombardovanie a postup pozemných síl už prinútili desaťtisíce ľudí v oblasti opustiť svoje domovy. Od apríla sa ofenzíva sústredila najmä v južnej časti provincie Idlib a priľahlých častiach provincií Hamá a Latákíja. Predchádzajúca rusko-turecká dohoda o vytvorení demilitarizovaného pásma v Idlibe v poslednej dobe prakticky neplatila.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Turecko #prímerie #Idlib