ODS chce iniciovať hlasovanie o nedôvere Babišovej vláde

Najsilnejšia česká opozičná strana ODS chce iniciovať v parlamente hlasovanie o nedôvere vláde Andreja Babiša. Vzhľadom na rozloženie síl v Poslaneckej snemovni však zrejme pôjde len o symbolické gesto, uviedol vo štvrtok server iDNES.cz.

13.06.2019 11:49 , aktualizované: 12:22
Andrej Babiš Foto: ,
Český premiér Andrej Babiš.
debata (2)

„Väčšina v Poslaneckej snemovni je zrejmá a počítať vieme. Napriek tomu pristúpime k rokovaniu s ďalšími stranami o vyvolaní hlasovania o nedôvere,“ uviedol vo štvrtok na Twitteri predseda Občianskodemo­kratickej strany (ODS) Petr Fiala. Podľa neho má za súčasnej nenormálnej a neudržateľnej situácie okolo Babišovej vlády zmysel aj „morálne politické gesto“.

Fiala už pred týždňom vyzval sociálnych demokratov, ktorí tvoria koalíciu s Babišovým hnutím ANO, na rokovania o budúcnosti kabinetu. Rovnakú výzvu adresoval aj pravicovo-populistickému hnutiu SPD. Reakcia bola v oboch prípadoch odmietavá.

Na vyslovenie nedôvery je v 200-člennej Poslaneckej snemovni potrebná väčšina 101 hlasov, ktorú zvyšných päť opozičných strán spolu nemá. Menšinová vláda Andreja Babiša sa v snemovni opiera o toleranciu komunistov, celkovo ju podporuje 108 poslancov. Návrhy ANO okrem toho niekedy podporujú aj poslanci SPD.

Senátori zriadili komisiu na vyhodnotenie auditov

Senát českého parlamentu ustanovil vo štvrtok komisiu, ktorá má vyhodnotiť audity EÚ týkajúce sa premiéra Andreja Babiša. Audity sa týkajú podozrení, že Babiš je v konflikte záujmov v súvislosti s čerpaním európskych dotácií pre koncern Argofert, informoval server Novinky.cz.

Novú komisiu hornej komory parlamentu ČR by mal viesť senátor Zdeněk Nytra z opozičnej Občianskodemo­kratickej strany (ODS), ktorého na tento post navrhli ako jediného kandidáta. Zasadať v nej budú zástupcovia všetkých šiestich senátnych klubov, každý do nej vyšle dvoch zástupcov.

Nepôjde pritom o vyšetrovaciu komisiu. Jej hlavným cieľom bude zaistiť objektívne vyhodnotenie auditných správ Európskej komisie (EK), ktoré sa týkajú údajného konfliktu záujmov Andreja Babiša. Podozrenia z konfliktu záujmov budú preverovať aj v prípade ministra poľnohospodárstva Miroslava Tomana.

Premiér Babiš akýkoľvek konflikt záujmov popiera a tvrdí, že obvinenia voči nemu sú politicky motivované. Samotný audit označil za útok na Českú republiku. Zámer senátorov zriadiť uvedenú komisiu ešte v stredu komentoval tvrdením, že zrejme nemajú čo robiť.

Vo svojom nedávnom návrhu auditnej správy EK konštatovala, že Babiš v skutočnosti ďalej ovláda svoj koncern Agrofert, aj keď ho začiatkom roka 2017 oficiálne previedol do zvereneckých fondov. Štruktúra týchto fondov mu totiž podľa európskych audítorov umožňuje na svoje bývalé firmy stále vplývať. Ako vysoko postavený aktívny politik má zároveň vplyv na rozdeľovanie európskych fondov, ktoré Agrofert čerpá.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #ODS #Andrej Babiš