Zosadeného sudánskeho prezidenta Umara Bašíra obvinil prokurátor z korupcie

Zosadeného sudánskeho prezidenta Umara Bašíra obvinil tamojší prokurátor z korupcie. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na sudánsku agentúru SUNA.

13.06.2019 20:56
debata

Bašíra zosadila 11. apríla armáda po niekoľkomesačných celonárodných protestoch proti jeho 30-ročnej vláde. Bašír, ktorý je hľadaný Medzinárodným trestným súdom (International Criminal Court – ICC) na základe obvinení z vojnových zločinov a genocídy, sa k moci dostal počas prevratu v roku 1989 a bol jedným z najdlhšie slúžiacich prezidentov v Afrike.

„Štátny prokurátor oznamuje ukončenie všetkých vyšetrovaní obvinení, ktoré voči zosadenému prezidentovi Umarovi Bašírovi vzniesli protikorupční prokurátori,“ informovala SUNA.

Agentúra citovala nemenovaného úradníka, ktorý povedal, že Bašír čelí obvineniam ako napríklad „vlastnenie zahraničných fondov, získanie podozrivého a nezákonného bohatstva a nariadenie výnimočného stavu“. Ten nariadil 22. februára v snahe potlačiť protesty, ktoré vypukli proti jeho vláde vlani v decembri.

Šéf vojenskej rady, ktorá prevzala moc po Bašírovom zosadení, generál Abdal Fattáh Burhán ešte v apríli oznámil, že v Bašírovej rezidencii našli v prepočte vyše 113 miliónov dolárov v hotovosti.

Tím policajtov, vojakov a bezpečnostných agentov pri prehliadke budovy našiel sedem miliónov eur, 350 000 dolárov a päť miliárd sudánskych libier (93 mil. eur).

V máji sudánsky prokurátor nariadil vypočutie Bašíra v súvislosti s praním špinavých peňazí a „financovaním terorizmu“. V rovnaký mesiac vyhlásil, že Bašír bol obvinený v prípade zabitia demonštrantov počas demonštrácií proti jeho vláde, dodala AFP.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sudán #Umar Bašír