Brutálny vrah vlastných detí dostal v Južnej Karolíne trest smrti

Porota v Južnej Karolíne dnes jednomyseľne poslala na smrť Timothyho Jonesa, ktorý brutálne zavraždil päť svojich detí a ich pozostatky vo vreciach odhodil do odpadkových kontajnerov. Prípad vyvolal v USA veľkú pozornosť, pretože za zníženie trestu sa prihovárali jeho rodičia i súrodenci. Jeho bývalá manželka vyhlásila, že aj ako odporkyňa hrdelných trestov bude verdikt rešpektovať.

13.06.2019 23:48
Tim Jones / USA / vrah / Foto: ,
Timothy Jones (tretí zľava) počas súdneho procesu v meste Lexington, USA.
debata (3)

Porota sa rozhodovala, či uloží Jonesovi najvyšší trest, alebo doživotie bez možnosti prepustenia. Ak by sa porotcovia na trest smrti nezhodli jednomyseľne, platila by automaticky druhá možnosť.

Či ale odsúdeného skutočne čaká smrť, nie je isté. Štát Južná Karolína síce tento trest nezrušil, od roku 2011 sa tu ale vzhľadom na nedostatok chemikálií pre smrtiace injekcie nepopravuje.

Tridsaťsedemročný Jones zabil svoje deti vo veku od jedného do ôsmich rokov v auguste 2014. Šesťročného syna nútil k cvičeniu, až vyčerpaním padol a zomrel, ostatné deti uškrtil. Motívom bola podľa vyšetrovateľov obava, že deti odídu k svojej matke, s ktorou sa Jones rozviedol.

Obhajcovia žiadali porotu o zhovievavosť vzhľadom na to, že Jones je neliečený schizofrenik a podlieha vplyvu drog a alkoholu. Žalobcovia ho označili za brutálneho sebca.

Rokovania v súdnej sieni v juhokarolínskom Lexingtone mnoho Američanov sledovalo naživo v priamom prenose na internete. Jones pri vynesení verdiktu neprejavil žiadne emócie.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #trest smrti #Južná Karolína #vražda dieťaťa #Timothy Jones