USA zverejnili video, ktoré údajne zachytáva Irán odstraňujúci mínu z tankeru

Centrálne velenie armády Spojených štátov (CENTCOM) zverejnilo v piatok čiernobiely videozáznam, ktorý podľa jeho vyjadrenia zachytáva príslušníkov iránskych Revolučných gárd pri odstraňovaní nevybuchnutej námornej míny z jedného z dvoch ropných tankerov, ktoré sa neďaleko Hormuzského prielivu stali vo štvrtok terčom útoku. Informovala o tom agentúra AP.

14.06.2019 06:38
debata (148)

Kapitán Bill Urban, hovorca CENTCOM-u, uviedol, že hliadkovacia loď iránskych Revolučných gárd odstránila mínu z tankeru Kokuka Courageous okolo 16.10 h miestneho času.

Urban označil útoky za „jasnú hrozbu pre medzinárodnú slobodu plavby a obchodu“. Dodal, že „USA nemajú nijaký záujem na tom, aby sa zapojili do nového konfliktu na Blízkom východe. Budeme však hájiť naše záujmy“.

Teherán obvinenia USA zo spáchania štvrtkových útokov na dva tankery kategoricky poprel.

K útoku na tankery v Ománskom zálive došlo vo štvrtok, a síce mesiac po tom, ako boli terčmi útokov pri brehoch Spojených arabských emirátov (SAE) iné štyri tankery. Spojené štáty obvinili Irán, že stojí za týmito novými napadnutiami, pri ktorých boli použité námorné míny. Útoky len vystupňovali dlhotrvajúce napätie medzi Iránom a Spojenými štátmi a ich spojencami v Perzskom zálive.

148 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #ropné tankery