V Brazílii sa začal generálny štrajk proti dôchodkovej reforme

Brazílčania odštartovali v piatok generálny štrajk, ktorý pravdepodobne ochromí veľké mestá po celej krajine. Štrajk vyhlásili tamojšie odborové zväzy na protest voči dôchodkovej reforme prezidenta Jaira Bolsonara, o ktorej sa momentálne diskutuje v Kongrese. Informovala o tom agentúra AP.

14.06.2019 18:07
Brazília / generálny štrajk / Foto: ,
"Estamos em greve" ("štrajkujeme"). Brazílčania odštartovali v piatok generálny štrajk na protest voči dôchodkovej reforme prezidenta Jaira Bolsonara. São Paulo, Brazília, 14. jún 2019.
debata

Polícia v Riu de Janeiro použila slzotvorný plyn proti demonštrantom, ktorí blokovali triedu Avenida Brasil – jeden z hlavných cestných ťahov spájajúcich mesto s jeho okolím. Účastníci štrajku v meste Sao Paulo zase pálili pneumatiky na hlavnej diaľnici Rodovia Anhangüera.

Neboli zatiaľ hlásené žiadne zranenia.

Piatkový generálny štrajk je vôbec prvým tohto druhu od januárového nástupu Bolsonara do prezidentského ú­radu.

Zámerom súčasnej vlády je posunúť hranicu odchodu do dôchodku pre mužov na 65 a pre ženy na 62 rokov vrátane ďalších opatrení. Ide o súčasť širšej snahy vlády prezidenta Bolsonara o zvrátenie hospodárskej recesie v tejto najväčšej latinskoamerickej krajine.

Na základe súčasného systému majú muži i ženy nárok poberať dôchodkové dávky po 30 až 35 odpracovaných rokoch, čo znamená, že mnohí môžu odísť do dôchodku už vo veku 50 či 55 rokov.

Jedna z účastníčok protestov Carolina Cacauová však uviedla, že v dôsledku reformy budú brazílski „zamestnanci pracovať až do svojej smrti“.

debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #generálny štrajk #dôchodková reforma #Jair Bolsonaro