Zelenského strana môže podľa prieskumu získať väčšinu v parlamente

Politická strana nového ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského by mohla získať väčšinu hlasov v parlamentných voľbách, ktoré sú naplánované na 21. júla. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters s odvolaním sa na výsledky prieskumu verejnej mienky.

14.06.2019 18:33
Ukrajina / predčasné voľby / termín / Foto: ,
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
debata (3)

V prieskume ukrajinskej sociologickej spoločnosti SOCIS získala Zelenského strana Sluha národa podporu 51,1 percenta.

Druhá skončila strana predchádzajúceho prezidenta Petra Porošenka Európska solidarita s 9,5 percenta a na treťom mieste Opozičná platforma s 9,2 percenta. Päťpercentný podiel hlasov potrebný na zvolenie do parlamentu by získali aj strana Otčina bývalej premiérky Julije Tymošenkovej (8,7 percenta) a Sila a česť (päť percent).

Bývalý televízny komik Zelenskyj sa stal víťazom tohtoročných prezidentských volieb a funkcie sa oficiálne ujal 20. mája.

Novozvolený prezident 21. mája podpísal dekrét o rozpustení parlamentu a termín predčasných volieb stanovil na 21. júla.

V rozpustenom parlamente dominovali stúpenci predchádzajúceho prezidenta Petra Porošenka, ktorého komik vo voľbách porazil, pripomína Reuters.

Strana Sluha národa vznikla v marci 2018, v súčasnosti nemá v parlamente zastúpenie.

Spoločnosť SOCIS na prelome mája a júna tohto roka uskutočnila rozhovory s 4000 voličmi vo všetkých oblastiach Ukrajiny okrem polostrova Krym, ktorý v roku 2014 anektova­lo Rusko.

Najpálčivejším problémom Ukrajiny je práve konflikt so susedným Ruskom vo východných oblastiach krajiny. Zelenskyj podľa Reuters povedal, že jeho prvou úlohou je dosiahnutie prímeria.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Volodymyr Zelenskyj