Saru Netanjahuovú uznali za vinnú zo zneužívania štátnych peňazí

Súd v Jeruzaleme uznal v nedeľu manželku izraelského premiéra Saru Netanjahuovú za vinnú z neoprávneného nakladania so štátnymi peniazmi. Netanjahuová uzavrela v stredu dohodu o vine a treste a urovnala tak obvinenia, že minula zo štátnych peňazí sumu okolo 100 000 dolárov za luxusné jedlá z reštaurácií. Informovala o tom agentúra AFP.

16.06.2019 13:18
benjamin netanjahu Foto: ,
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
debata (1)

Netanjahuovej bola tiež uložená pokuta 10 000 šekelov (takmer 2500 eur), ako aj povinnosť vrátiť štátu 45 000 šekelov (vyše 11 100 eur), čo môže urobiť v deviatich splátkach.

Netanjahuová bola obžalovaná vlani zo sprenevery a porušenia dôvery. Podľa obžaloby sa v rokoch 2010–2013 snažila „obísť pravidlá a podmienky platné pre spravovanie oficiálnej rezidencie premiéra, aby tak podvodom získala financie na rôzne účely“.

Na základe dohody o vine a treste, ktorú dopracovali v stredu na súde v Jeruzaleme, sa premiérova manželka priznala k menej závažnému obvineniu k „úmyselnému zneužitiu chyby iného človeka“. Napríklad zavádzala predstaviteľov, ktorí si neuvedomili, že Netanjahuová má už tú výhodu, že má k dispozícii šéfkuchárov platených vládou.

Netanjahuova rodina mala v posledných rokoch viacero problémov zo zákonom. Samotný premiér čelí obžalobe aj pre ďalšie obvinenia z korupcie, sprenevery a porušenia dôvery; pojednávanie sa má konať začiatkom októbra.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Netanjahu #rozsudok