Puigdemont musí v Madride zložiť sľub, inak nebude europoslancom

Päťdesiatka španielskych politikov má dnes v dolnej komore parlamentu v Madride prisahať na španielsku ústavu, aby sa mohli oficiálne stať europoslancami. Do Európskeho parlamentu (EP) bol v májových voľbách zvolený aj katalánsky expremiér Carles Puigdemont, ktorý žije v Belgicku a doma je na neho vydaný zatykač. Podľa španielskej volebnej komisie sa ale nestane europoslancom, ak dnes nezloží prísahu.

17.06.2019 07:05
Carles Puigdemont Foto: ,
Carles Puigdemont.
debata (7)

Španielska ústredná volebná komisia potvrdila minulý týždeň 54 zvolených europoslancov. Sú medzi nimi aj Puigdemont, Toni Comino, ktorý je tiež na úteku v Belgicku, a Oriol Junqueras, ktorý je už rok a pol vo väzbe.

Všetci traja sú trestne stíhaní spolu s ďalšími separatistickými politikmi kvôli – podľa Madridu – neústavnému referendu o nezávislosti Katalánska z októbra 2017.

Junquerasovi najvyšší súd nepovolil účasť na dnešnom europoslaneckom sľube kvôli procesu, v ktorom je tento bývalý podpredseda katalánskej regionálnej vlády obžalovaný zo vzbury, za čo mu hrozí až 25 rokov väzenia.

Súd v piatok vo svojom zdôvodnení uviedol, že opatrenie je dočasné, kým nebude v procese s ním a ďalšími 11 katalánskymi politikmi vynesený rozsudok. Proces skončil minulý týždeň a verdikt sa očakáva na jeseň.

Puigdemontovi a Cominovi španielska ústredná volebná komisia zamietla minulý týždeň žiadosť o „okamžité odovzdanie“ euromandátov a rozhodla, že dnes musia prísť do Madridu. Podľa španielskych zákonov sa môžu po zvolení stať europoslancami len v tom prípade, ak zložia prísahu na španielsku ústavu.

Puigdemontovi právnici však tvrdia, že katalánsky expremiér sa osobne prísahy v Madride zúčastniť nemusí a že zvolením za europoslanca vo voľbách získal imunitu. Odvolávajú sa pritom na prípad z roku 1989, keď sa stal europoslancom kontroverzný podnikateľ José María Ruiz-Mateos, ktorý zložil prísahu na španielsku ústavu v madridskej nemocnici. Aj na neho bol vtedy vydaný zatykač, a to kvôli hospodárskym deliktom.

Podľa aprílovej správy právnych expertov Európskeho parlamentu (EP), ktorú si nechal vypracovať predseda EP Antonio Tajani, nemá europoslanec imunitu, kým nesplní podmienky stanovené pre získanie euromandátu členskou krajinou a kým nezasadne ustanovujúce zasadnutie EP. To sa bude konať 2. júla.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Katalánsko #zatykač #europoslanec #Carles Puigdemont