Vlna horúčav zabila na východe Indie už najmenej 76 ľudí

Najmenej 76 ľudí zahynulo počas uplynulého víkendu v dôsledku vlny horúčav, ktorá zasiahla východoindický štát Bihár. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na miestne úrady.

17.06.2019 13:37
India počasie horúčavy rozprašovač Foto: ,
Ľudia sa osviežujú pod vodným rozprašovačom počas horúčav v indickom meste Greater Noida na predmestí Naí Dillí 16. júna 2019. V Indii sa teploty v týchto dňoch šplhajú k 48 stupňom Celzia.
debata

Predstavitelia z úradu pre zvládanie katastrof uviedli, že v sobotu a nedeľu zomrelo v okrese Aurangábád 33 ľudí, ďalších 31 v okrese Gaja a 12 v okrese Naváda.

„Najviac obetí bolo medzi farmármi a robotníkmi, ktorí pracujú vonku. Teploty boli v tomto období obzvlášť vysoké, v niektorých oblastiach sa za uplynulé dni vyšplhali nad 46 stupňov Celzia,“ uviedol nemenovaný miestny predstaviteľ. Taký veľký počet úmrtí v dôsledku horúčav, ku ktorým došlo len za dva dni, zaznamenali v Biháre vôbec po prvý raz, dodal.

Zdravotníci vyzvali ľudí, aby sa popoludní nezdržiavali mimo svojich príbytkov a dodržiavali pitný režim. Vzhľadom na vysoké teploty v postihnutých oblastiach brány škôl až do 19. júna zatvorili, informovali miestne médiá.

Indiu vlna horúčav sužuje už uplynulé tri týždne; v niektorých častiach krajiny teplota dosahuje 40 až 50 stupňov Celzia. Počas letnej sezóny zabili doteraz horúčavy v iných častiach krajiny 36 ľudí, vyplýva z oficiálnych údajov, hoci podľa miestnych médií zomrelo až vyše 100 ľudí.

Miestna meteorologická služba upozornila, že vlna horúčav môže v danom regióne trvať ešte nasledujúcich päť dní.

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #horúčavy #teplo #úmrtie #India