Čína v Hongkongu ustúpila. Dokedy?

Hongkong vraví Pekingu nie. Dva milióny protestujúcich v nedeľu odkázali čínskej komunistickej vláde, že sú proti jej nápadom. Jablkom sváru je zákon, ktorý by umožnil vydávať ľudí podozrivých zo spáchania zločinov z Hongkongu do Číny. Ľudia sa obávajú, že legislatívu by režim mohol zneužiť proti politickým odporcom.

18.06.2019 10:00
Hong Kong Xi's Dilemma Foto: ,
V nedeľu vyšli podľa organizátorov protestov do ulíc Hongkongu dva milióny ľudí.
debata (24)

Pred 30 rokmi čínski komunisti krvavo potlačili protesty na pekinskom Tchien-an-men. Hongkong zatiaľ odolal. Peking dokonca robí ústupky. Hongkonská líderka Carrie Lamová oznámila, že schválenie kontroverzného zákona sa zatiaľ odkladá a ospravedlnila sa. Dvojmiliónové nedeľné protesty (úrady hovoria o 340-tisíc účastníkoch, pozn. red.) sa niesli v pokojnom duchu, hoci pochod oficiálne nepovolili. Minulý týždeň v stredu však polícia proti demonštrantom viac ráz zasiahla.

"Nastal čas, aby ukončila svoju politickú kariéru,“ odkázal Lamovej študentský líder Joshua Wong, ktorého včera prepustili z väzenia, keď mu vypršal skrátený trest. Za mreže sa dostal za organizovanie protestov v roku 2014. Vtedy kritizoval rastúci vplyv Číny na Hongkong a zasahovanie do volieb. Wong odsúdil Lamovú za to, že dovolila polícii, aby proti demonštrantom použila zbrane.

Význam Hongkongu

"Je príliš skoro na to, aby sme vedeli posúdiť, aký budú mať protesty vplyv na vzťahy Hongkongu a Pekingu. Je možné, že odloženie zákona o vydávaní obvinených ľudí do Číny je len vyčkávacia taktika komunistickej vlády. Azda Peking dúfa, že protesty postupne utíchnu, o legislatíve sa prestane hovoriť a potom sa ju podarí presadiť,“ reagoval pre Pravdu Stephen Noakes, expert na Čínu z Aucklandskej univerzity.

Pre Peking má dianie v Hongkongu veľký význam, hoci cenzurované čínske médiá sa demonštráciám vôbec nevenujú alebo o nich klamú a zavádzajú. Komunistický režim však, zdá sa, zatiaľ radšej bude demonštrantom mierne ustupovať. Veď do ulíc vyšli dva milióny ľudí a v celom regióne ich žije okolo 7,5 milióna. Hongkong je finančným a ekonomickým centrom Ázie a príliš veľký chaos by mu neprospel. To si Peking dobre uvedomuje. Postavenie Hongkongu je špeciálne preto, že stále funguje na princípe jedna krajina, dva systémy. Čína ho prebrala od Britov v roku 1997. Odvtedy podľa kritikov postupne okliešťuje demokratické inštitúcie. Hongkong je však stále oveľa slobodnejší ako samotná Čína.

"Sme svedkami výrazného politického vývoja. Rozhodnutie odložiť návrh zákona o vydávaní je výsledkom protestov, hoci k nemu pravdepodobne prispelo to, že legislatíva strácala podporu vo výkonnej vládnej rade. Táto epizóda ohrozuje efektívne riadenie Hongkongu. Vláde dôveruje menej a menej ľudí a jej autorita stále klesá,“ uviedol pre Pravdu politický analytik organizácie Chatham House Tim Summers, ktorý sídli v Hongkongu.

Podľa Willyho Lama z Čínskej univerzity v Hongkongu je momentálne iniciatíva na strane prodemokratického tábora, najmä študentov vysokých a stredných škôl. "Peking sa neodvážil presadiť ďalší drakonický zákon. Čínsky prezident Si Ťin-pching stráca tvár, keďže nedokáže kontrolovať Hongkong. Odvážne protesty a odpor opozície môžu mať vplyv na Taiwan, dokonca aj na Tibet či Sin-ťiang, “ povedal pre Pravdu expert na Čínu Lam.

Aj preto Peking veľmi podráždene reaguje na reakcie zahraničia týkajúce sa diania v Hongkongu. Vyjadrila sa k nemu Európska únia a americký prezident Donald Trump vraj túto tému otvorí so Si Ťin-pchingom na stretnutí krajín G20 na konci júna v Osake.

Čína si nájde spôsob

Odborník na čínsku politiku Warren Sun z Monashovej univerzity v Melbourne predpokladá, že Peking bude hľadať prostriedky, ako lepšie kontrolovať Hongkong. "Režimu v tejto chvíli chýba politická rozhodnosť, aby tvrdšie zakročil proti pravdepodobne najväčším demonštráciám, odkedy Čína prebrala región pod svoju správu. Vyzerá to však ako len dočasný ústup,“ vyhlásil pre Pravdu Sun.

Expert si myslí, že Peking pri riešení otázky Hongkongu nechce prípadným zákrokom proti demonštrantom poskytnúť politickú muníciu kritikom na Taiwane, na ktorý si robí Čína nároky. Komunistický režim si tiež neželá, aby demonštrácie zatienili summit G20 a rokovanie s Trumpom o obchodných vzťahoch.

"Nezabúdajme však, že zákon o vydávaní obvinených len odložili, ale nezrušili. Je veľmi pravdepodobné, že Peking si nájde spôsob, ako sa porátať s neposlušnými protestujúcimi. Režim si je dobre vedomý že ľudia nedemonštrujú len proti legislatíve, ale aj proti hongkonským lídrom a ich čínskym bosom,“ pripomenul Sun.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Hongkong #cínska politika #protesty v Hongkongu