Kurz poprel pravosť mailov, ktoré ho spájajú s kauzou Ibiza

Bývalý rakúsky kancelár Sebastian Kurz v pondelok vyhlásil, že e-maily, ktoré naznačujú, že aj on mal byť zapletený do korupčného škandálu okolo videa natočeného na Ibize, sú falošné. Informovala o tom agentúra AP.

17.06.2019 16:41
sebastian kurz, rakúsko Foto: ,
Sebastian Kurz na pondelkovej tlačovej konferencii.
debata (3)

V piatok zaslalo nemenované rakúske médium Kurzovi screenshoty z e-mailov z roku 2018, ktoré údajne dokumentujú jeho komunikáciu so straníckym kolegom Gernotom Blümelom.

Táto korešpondencia má naznačovať prepojenie Kurzovej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) s kauzou okolo kompromitujúceho videa. To zachytáva bývalého vicekancelára Heinza-Christiana Stracheho ako pred rakúskymi voľbami z roku 2017 diskutuje o možných nelegálnych daroch pre svoju stranu a údajnej príbuznej ruského oligarchu sľubuje verejné zákazky, ak mu pomôže k volebnému úspechu.

Strache v súvislosti s týmto škandálom odstúpil z postov vicekancelára a predsedu pravicovo-populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ).

Sebastian Kurz na pondelkovej tlačovej konferencii, na ktorej vystúpil spoločne s generálnym tajomníkom strany Karlom Nehammerom, uviedol, že ide o pokus „očierniť“ ÖVP a zatiahnuť ju do celého škandálu.

Pravosť predmetných e-mailov skúmali experti zo spoločnosti Deloitte Forensic, ktorí v nich našli viacero nezrovnalostí. Podľa denníka Die Presse išlo napríklad o IP adresu odosielateľa, ktorá podľa zistení nepatrila ÖVP ale doméne „Hosteurope.de“, a tiež o chyby v dátumoch. Upozornili tiež, že e-maily boli odoslané z adresy, ktorú Kurz prestal používať v roku 2009.

Prípadom sa zaoberá rakúska prokuratúra.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Sebastian Kurz #rakúska vládna kríza