Irán za desať dní prekročí limit obohateného uránu

Irán za desať dní prekročí limit obohateného uránu, ktorý stanovuje medzinárodná dohoda o jadrovom programe z roku 2015. Oznámil to dnes hovorca Iránskej organizácie pre atómovú energiu a dodal, že Irán začne urán obohacovať na vyššiu ako povolenú hranicu. Hovorca americkej Národnej bezpečnostnej rady oznámenia označil za "jadrové vydieranie". Irán sa tento rok rozhodol jadrovú dohodu vypovedať, pretože od nej vlani odstúpili Spojené štáty. Tie potom obnovili protiiránske sankcie, ktoré poškodzujú iránsku ekonomiku.

17.06.2019 19:45 , aktualizované: 20:45
debata (23)

Tento rok v máji Irán oznámil, že niektoré záväzky prestane plniť, a dal ostatným signatárom (Francúzsku, Británii, Nemecku, Rusku a Číne) dva mesiace na to, aby ochránili iránske hospodárstvo pred dopadom amerických sankcií. Niektoré záväzky, ako je vývoz obohateného uránu, Irán prestal plniť už v máji. Ide o dodržiavanie zásob uránu obohateného maximálne na 3,67 percenta, ktorého môže mať Irán podľa dohody 300 kilogramov, a zásob ťažkej vody, ktorej limit je stanovený na 130 ton.

Hovorca organizácie pre atómovú energiu Behrúz Kamálvandí dnes povedal, že 27. júna krajina prekročí limit zásob nízko obohateného uránu. Priznal, že krajina už produkciu tohto materiálu znásobila štyrikrát.

Hovorca Kamálvandí tiež povedal, že Irán sa prestane pri obohacovaní riadiť dohodou a „zvýši úroveň obohacovania podľa potreby“ nad úroveň 3,67 percenta. Irán potrebuje podľa jeho slov urán obohatený na päť percent pre jadrovú elektráreň v Búšehri a na 20 percent pre výskumný reaktor.

Úroveň obohacovania uránu dohoda Iránu znížila, aby sa vylúčila možnosť, že bude mať krajina urán obohatený na úroveň potrebnú na výrobu zbraní, čo je vyše 90 percent.

Podľa hovorcu je ešte čas na to, aby európske štáty pomohli ochrániť Irán pred americkými sankciami. Musia ale podľa neho konať, nielen hovoriť.

Lehota, ktorú dal Teherán Európanom pre vyrokovanie lepších podmienok pre Irán vyprší 7. júla. Potom môže Irán vypovedať ďalšie podmienky jadrovej dohody. Podľa agentúry AP by Irán mohol úroveň obohacovania ďalej zvýšiť. Agentúra pripomína, že prejsť z 20 percent k 90 percentám je rýchlejšie ako zvýšiť obohacovanie z 3,67 percenta na 20.

„Oznámenie Iránu ma mrzí,“ reagoval na správy z Teheránu francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý iránsku vládu vyzval, aby rešpektovala svoje záväzky a „konala trpezlivo a zodpovedne“. Akákoľvek eskalácia súčasného napätia podľa neho nepredstavuje krok správnym smerom. „Takže spoločne s našimi partnermi urobíme všetko pre to, aby sme Irán odradili a našli možnú cestu k dialógu,“ citovala Macrona agentúra Reuters.

Kamálvandí s novinármi hovoril v objekte ťažkovodného reaktora v Araku. Podľa dohody mal Irán toto zariadenie prebudovať tak, aby v ňom nebolo možné získavať väčšie množstvo plutónia, využiteľného na výrobu bomby. Hovorca dnes povedal, že Irán zariadenie na výrobu plutónia využije. Uistil tiež, že Irán ako doteraz umožní Medzinárodnej agentúre pre atómovú energiu (MAAE) kontrolovať iránske jadrové prevádzky.

Hovorca americkej Národnej bezpečnostnej rady Garrett Marquis dnes označil oznámenie Iránu za vydieranie. Doplnil, že Irán môže svoje plány na obohacovanie uránu realizovať, pretože mu v tom jadrová dohoda nezabránila. „Prezident Trump zdôraznil, že nikdy nedovolí Iránu vyvinúť jadrové zbrane. Jadrové vydieranie (iránskeho) režimu musí byť opätované zvýšením medzinárodného tlaku,“ povedal.

Podobne sa dnes vyjadril aj izraelský premiér Benjamin Netanjahu, podľa ktorého by medzinárodné spoločenstvo malo na prípadné vystupňovanie obohacovania uránu reagovať obnovením sankcií proti Iránu. Naopak šéf nemeckej diplomacie Heiko Maas volal po zdržanlivosti a avizoval „aktívne opatrenia na zníženie eskalácie“.

Irán prestáva dohodu plniť v čase krízy iránsko-amerických vzťahov a útokov na tankery v oblasti Perzského zálivu. Spojené štáty a niektoré ďalšie krajiny z týchto útokov obvinili Irán, od mája bolo napadnutých šesť lodí. Irán vinu odmieta. O situácii dnes rokovali tiež ministri zahraničných vecí EÚ. Názor k útokom chcú zaujať, až získajú viac informácií.

EÚ počká na oficiálne správy o tom, ako Irán plní jadrovú dohodu

Európska únia oznámi svoju reakciu na postup Iránu v oblasti plnenia dohody o tamojšom jadrovom programe až po tom, ako budú k dispozícii príslušné vedecké správy. Oznámila to vysoká predstaviteľka Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová, ktorej vyjadrenie priniesla tlačová agentúra AP.

Tzv. šéfka európskej diplomacie uviedla, že nechce špekulovať, čo by sa stalo, ak by sa Irán odklonil od spomínanej medzinárodnej dohody, uzavretej v roku 2015 s cieľom zastaviť vývoj jadrových zbraní v tejto krajine. „V tejto chvíli, ku dnešnému dňu, Irán dohodu po technickej stránke stále plní a my pevne dúfame, odporúčame a očakávame, že Irán ju bude plniť i naďalej,“ povedala s tým, že bude čakať na ďalšiu správu Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), vykonávajúcu v Iráne príslušný dohľad.

V poslednej správe z konca mája MAAE konštatovala, že zásoby dôležitých druhov jadrového materiálu sa v Iráne zvýšili, stále však zodpovedajú limitom stanoveným medzinárodnou dohodou z roku 2015.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #medzinárodná jadrová dohoda