Egyptského exprezidenta Mursího deň po skone v súdnej sieni v tichosti pochovali

Zosadeného egyptského prezidenta Muhammada Mursího v utorok pochovali, deň po tom, čo v súdnej sieni v Káhire skolaboval a zomrel. Oznámil to právnik Abdal Munaim Abdal Maksúd, ktorého citovala tlačová agentúra AP.

18.06.2019 08:25 , aktualizované: 16:22
Egypt / prezident / Mursí / úmrtie / súd Foto: ,
Bývalý egyptský prezident Muhammad Mursí na archívnej snímke z 13. júla 2012.
debata (3)

Mursího rodina sa v utorok skoro ráno zúčastnila na pohrebných modlitbách v mešite väznice v lokalite Tura, potom ho pochovali v západnej káhirskej časti Nasr City (Madínat Nasr), dodal právnik.

Na cintoríne bolo prítomných mnoho príslušníkov bezpečnostných síl a vládli tam prísne bezpečnostné opatrenia.

Exprezident Mursí (67) skolaboval na pojednávaní na súde, pred ktorým sa zodpovedal z obvinení zo špionáže. Previezli ho do nemocnice v Káhire, kde zomrel. Podľa zdroja z lekárskeho prostredia skonal na srdcový záchvat.

Popredná organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International (AI) vyzvala Egypt, aby smrť niekdajšieho prezidenta Mursího vyšetril.

Zástupkyňa riaditeľa AI pre Blízky východ Magdalena Mughrabiová uviedla, že Mursího smrť „vyvoláva vážne otázky o tom, ako s ním vo väznici zaobchádzali“. Podľa nej treba „nestranne, dôkladne a transparentne vyšetriť okolnosti jeho smrti, ako aj podmienky jeho zadržiavania a jeho možnosť prístupu k zdravotnej starostlivosti“.

V Istanbule sa modlili tisíce

Tisíce ľudí sa v Istanbule zúčastnili na modlitbách na jeho počesť.

Modlitby zvolal turecký štátny orgán známy ako Prezídium pre náboženské záležitosti (Diyanet) a konali sa v istanbulskej mešite Fatih. Turecko bolo jedným z hlavných Mursího podporovateľov, pripomína agentúra AFP.

OSN chce nezávislé vyšetrovanie

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) vyzval na „nezávislé vyšetrovanie“ Mursího úmrtia.

„Po akomkoľvek náhlom úmrtí vo väzbe musí nasledovať rýchle, objektívne, dôkladné a transparentné vyšetrovanie nezávislým orgánom s cieľom objasniť príčinu smrti,“ povedal Rupert Colville, hovorca OHCHR.

Mursí pochádzal z najväčšej islamistickej organizácie v Egypte, z dnes už zakázaného Moslimského bratstva. Za prezidenta bol zvolený vo voľbách v roku 2012, ktoré boli prvými slobodnými voľbami v krajine po zvrhnutí dlhoročného autoritárskeho lídra Husního Mubaraka v predchádzajú­ci rok.

Po vlne protivládnych demonštrácií v lete roku 2013 však Mursího zosadili počas vojenského prevratu, na ktorého čele stál súčasný prezident Abdal Fattáh Sísí. Armáda zatkla Mursího aj mnoho ďalších vodcov Moslimského bratstva, ktoré potom pri tvrdých zásahoch tiež rozdrvila.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #Mursí #smrť