V boji o pozíciu Mayovej pokračuje päť kandidátov, vypadol iba Raab

Pätica kandidátov uspela v druhom kole voľby nového lídra Konzervatívnej strany a teda aj nástupcu premiérky Theresa Mayovej na čele britskej vlády. Rovnako ako to prvé, ovládol aj dnešné hlasovanie konzervatívnych poslancov s obrovským náskokom exminister zahraničia Boris Johnson. Vyradený bol len exminister pre brexit Dominic Raab, ktorý ako jediný nedosiahol potrebných najmenej 33 hlasov.

18.06.2019 19:52
debata (2)

V hre sú tak naďalej okrem Johnsona súčasný šéf diplomacie Jeremy Hunt, minister životného prostredia Michael Gove, minister pre medzinárodný rozvoj Rory Stewart a minister vnútra Sajid Javid. Všetci uchádzači by sa mali od 21:00 SELČ zúčastniť televíznej debaty organizovanej verejnoprávnou vysielacou spoločnosťou BBC.

Hlavný favorit Johnson si dnes oproti prvému kolu voľby polepšil o 12 hlasov: podporilo ho 126 z 313 poslancov Konzervatívnej strany. Stále teda platí, že má prakticky isté miesto vo finálnej dvojici, z ktorej budú svojho lídra vyberať radoví straníci.

Boj o druhé postupové miesto ale zostáva otvorený. Minister zahraničia Hunt si udržal druhú pozíciu z prvého kola, so 46 podporovateľmi bol ale pred ministrom Goveom len o päť hlasov. Na štvrtú pozíciu sa dostal s 37 stúpencami donedávna pomerne neznámy minister pre medzinárodný rozvoj Stewart, ktorý je pre mnohých najväčším prekvapením prebiehajúcej kampane. Minister vnútra Javid postupuje najtesnejším možným spôsobom, lebo mu dalo hlas 33 poslancov.

Zužovanie poľa kandidátov bude pokračovať v stredu a ďalšie kolo je plánované na štvrtok. Po každom hlasovaní bude vyradený adept s najnižším počtom hlasov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Boris Johnson