Pri protestoch v Kazachstane bolo zatknutých takmer 4000 ľudí

Približne 4000 ľudí zadržala polícia počas protestoch pri prezidentských voľbách, ktoré sa tento mesiac konali v Kazachstane. Počet zadržaných demonštrantov spresnil kazašský minister vnútra. Erlan Turgumbajev súčasne uviedol, že skoro 700 osôb bolo odsúdených na niekoľko dňov väzenia.

19.06.2019 06:42
Kazachstan / voľby / demonštrácie / polícia /... Foto: ,
Kazašskí policajti zatýkajú demonštranta počas jedného z protestov v meste Nursultan 9. júna 2019 konaných v súvislosti s výsledkami prezidentských volieb v krajine.
debata (12)

Protesty sa odohrali v deň volieb 9. júna a v nasledujúcich dňoch. V najväčšom kazašskom meste a bývalej metropole Almaty sa ich zúčastnili tisíce ľudí. Podľa agentúry AFP boli tieto demonštrácie najväčšie za posledné tri roky.

Polícia demonštrácie rozohnala s použitím sily a úrady zo začiatku informovali o menej ako tisícke zadržaných.

Demonštranti protestovali proti tomu, čo považovali za vopred dohodnuté odovzdanie moci od odchádzajúceho prezidenta jeho chránencovi. Podobné ukážky nespokojnosti verejnosti, aj keď pomerne malé, sú v Kazachstane, kde je opozícia potlačovaná, zriedkavé, poznamenala agentúra AP.

Voľby podľa očakávania vyhral Kasym-Žomart Tokajev, ktorého si za svojho nástupcu vybral Nursultan Nazarbajev (78). Ten v Kazachstane vládol od roku 1990.

Tokajev v reakcii na demonštrácie vyhlásil, že sloboda názoru je v Kazachstane „úplná“. Avšak niektorí občania, „podnecovaním informácií zvonku“, si počínali „nedôstojne“ a „provokovali“, a tak polícia musela podniknúť potrebné opatrenia, aby ochránila bezpečnosť iných občanov.

Nový prezident zároveň odmietol kritiku od pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorí vytkli úradom nedostatočné rešpektovanie demokratických noriem, prehliadaniu volebných prešľapov, ako i základných práv a zadržiavanie pokojných demonštrantov.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #kazachstan