Kanadský premiér schválil sporné rozšírenie ropného potrubia

Kanadský premiér Justin Trudeau schválil v utorok sporné rozšírenie ropovodu s cieľom prepraviť ropu na pobrežie Tichého oceánu a vyvážať ju do zahraničia. Informovala o tom agentúra AFP.

19.06.2019 08:12
Kanada / potrubie / Foto: ,
Oceľové rúry, ktoré majú byť použité pri rozširovaní ropovodu v rámci projektu spoločnosti Trans Mountain, ktorý schválila kanadská vláda. Kamloops, Britská Kolumbia, Kanada, 18. jún 2019.
debata (1)

Vláda podľa Trudeauových slov schválila projekt spoločnosti Trans Mountain. Ten rozšíri už existujúce potrubie, ktoré bude denne prepravovať 890 000 barelov ropy z vnútrozemskej provincie Alberta na pobrežie Tichého oceánu. Nahradí menšie, rozpadajúce sa potrubie z roku 1953.

Trudeauova vláda schválila rozšírenie potrubia už v roku 2016 tvrdiac, že je v „národnom záujme“ znížiť závislosť Kanady na trhu USA, podporiť lokálnu výrobu a získať pre svoju ropu lepšiu cenu.

Výstavba sa však oneskorila pre protesty a právne námietky. Environmentálni aktivisti a kmene pôvodných obyvateľov sa obávajú, že zvýšenie prepravy cez morský terminál vo Vancouveri môže zabrániť obnove populácie kosatiek.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ropovod #Kanada #Justin Trudeau