Za zločin na nebi už je koho súdiť

Strelkov, Chmurnyj, Griuza a Krot. To sú krycie mená troch Rusov a jedného občana Ukrajiny, ktorých o necelého trištvrte roka budú súdiť v Haagu za vraždu 298 ľudí. Medzinárodný tím vyšetrujúci zostrelenie boeingu nad východnou Ukrajinou oznámil, že po bezmála piatich rokoch zhromaždil dostatočné množstvo dôkazov na začatie trestného stíhanie prvých štyroch podozrivých. Ich skutočné mená sú Igor Girkin, Sergej Dubinskij, Oleg Pulatov a Leonid Charčenko.

19.06.2019 10:03 , aktualizované: 19:01
Holandsko / Ukrajina / lietadlo / Foto: ,
Archívna fotografia zo 17. júla 2014 zachytáva scénu na mieste pádu boeingu zostreleného nad Donbasom vo východnej Ukrajine.
debata (1102)

Keď sa 9. marca 2020 začne proces, lavica obžalovaných v najprísnejšie stráženej súdnej sieni Holandska zostane s najväčšou pravdepodobnosťou prázdna. Aj holandský generálny prokurátor Fred Westerbeke ráta s tým, že obžalovaných budú súdiť v neprítomnosti. Hoci na nich vydajú medzinárodný zatykač, ruská ústava zakazuje extradíciu svojich občanov do cudziny. Traja zo stíhaných sa podľa vyšetrovateľov zrejme zdržiavajú v Rusku a jeden na separatistami ovládanom východe Ukrajiny. Do úvahy tak prichádza jedine možnosť, že by sa dobrovoľne vydali do rúk spravodlivosti a pokúsili sa očistiť svoje meno na súde. „Som realista a nemyslím si, že šance sú vysoké,“ pripustil Westerbeke.

Ani Silene Fredrikszová, ktorej syn Bryce zahynul v troskách zostreleného lietadla, nepredpokladá, že by obvinení predstúpili pred súd. „Nemyslím si, že sa to stane. Ale na tom mi až tak nezáleží. Chcem len pravdu, a toto je pravda,“ povedala po tom, čo vyšetrovatelia ešte pred tlačovou konferenciou o svojich záveroch informovali pozostalých. "Je to práve to, v čo sme dúfali. Je to začiatok, je to dobrý začiatok,“ dodala.

Vyšetrovatelia tvrdia, že všetci podozriví sa aktívne zapojili do ozbrojeného konfliktu na východe Ukrajiny. Ich cieľom bolo získať pozície na úkor ukrajinského štátu a ukrajinskej armády. V boji používali systémy protivzdušnej obrany, ktoré si objednali z Ruska. Jeden z nich, systém BUK, na zabezpečení presunu ktorého sa osobne zúčastnili, zostrelil 17. júla 2014 nad separatistami ovládanou oblasťou malajzijský Boeing 777. "Hoci sami nestisli tlačidlo, existuje podozrenie, že úzko spolupracovali, aby získali systém BUK a dostali ho na pozície s cieľom zostreliť lietadlo,“ povedal holandský generálny prokurátor. Podľa neho ani skutočnosť, že mali v pláne zostreliť ukrajinské vojenské lietadlo, ich viny nezbavuje. "Podozriví budú mať šancu vysvetliť svoju verziu udalosti pred súdom,“ dodal Westerbeke.

V troskách stroja letiaceho na linke MH17 z Amsterdamu do Kuala Lumpuru zahynuli cestujúci a členovia posádky zo sedemnástich krajín. Až dve tretiny obetí tvorili Holanďania, preto Holandsko vedie vyšetrovací tím, v ktorom sú zastúpení aj belgickí, malajzijskí, austrálski a ukrajinskí experti.

Medzinárodný tím vyšetrovateľov už vlani oznámil, že podľa jeho zistení BUK, ktorý zostrelil boeing, pochádzal z Kurska a patril ruským ozbrojeným silám. Moskva však vytrvalo popiera, že by mala s katastrofou MH17 čokoľvek spoločné. Tvrdí, že žiaden raketový systém BUK ruských ozbrojených síl neprekročil hranice Ukrajiny a zo zostrelenia malajzijského lietadla obviňuje Kyjev.

Kremeľ zopakoval, že vyšetrovaniu nedôveruje. „Rusku nebolo umožnené zúčastniť sa na vyšetrovaní napriek tomu, že od začiatku vyjadrovalo záujem a pokúšalo sa zapojiť,“ povedal kremeľský hovorca Dmitrij Peskov. Holandský minister spravodlivosti Ferdinand Grapperhaus, naopak, Moskvu obvinil, že nebola ochotná plne vyhovieť žiadostiam o právnu spoluprácu, respektíve poskytovala nesprávne informácie, za čo proti nej Haag podnikne nešpecifikované „diplomatické kroky“.

Najznámejší zo štvorice obvinených Igor Girkin, bývalý plukovník ruskej kontrarozviedky, ktorý v čase zostrelenia boeingu pôsobil ako „minister obrany“ doneckých separatistov, vinu odmietol. „Povstalci boeing nezostrelili,“ povedal pre agentúru Reuters bez ďalších podrobností. Bol to pritom práve Girkin, známy aj ako Strelkov, kto v júli 2014 na sociálnej sieti radostne oznámil „pád vtáčika“, keď si ešte myslel, že BUK zostrelil ukrajinské vojenské lietadlo. Veterán vojen v Podnestersku, Bosne i Čečensku, ktorý štyri mesiace velil separatistom najprv z východoukra­jinského Slavianska a po jeho páde z Donecka, necelý mesiac po zostrelení boeingu opustil Donbas a vrátil sa do rodnej Moskvy, odkiaľ ďalej organizuje pomoc separatistom.

Ďalším obvineným je Sergej Dubinskij, agent ruskej vojenskej tajnej služby GRU a šéf povstaleckej rozviedky, ktorý podľa investigatívnej platformy Bellingcat objednal dodanie komplexu BUK povstalcom. Zaisťoval tiež jeho prepravu na Ukrajinu a transport späť do Ruska. Oleg Pulatov bol Dubinského priamy podriadený vo velení rozviedky separatistov. Leonid Charčenko zase velil prieskumnému práporu povstalcov.

Výsledky svojho pátrania zverejnili aj investigatívci z Bellingcatu. Tí identifikovali až 12 ľudí zapojených do akcií spojených so zostrelením boeingu, pričom za kľúčové postavy tiež označili štvoricu, ktorej mená zverejnil medzinárodný tím vyšetrovateľov.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #Boeing #Malaysia Airlines #Donbas #zostrelenie lietadla #MH17