Saudská Arábia skritizovala zistenia v správe OSN o vražde Chášukdžího

Saudskoarabský minister zahraničných vecí Ádil Džubajr v stredu ostro kritizoval ako "nepodloženú" správu osobitnej spravodajkyne OSN pre ľudské práva Agnes Callamardovej, ktorá vyzvala, aby boli potrestané všetky osoby podieľajúce sa na vražde novinára Džamála Chášukdžího.

19.06.2019 13:13 , aktualizované: 20:21
džamal Chášukdží, novinár, saudská arábia Foto: ,
Zavraždený novinár Džamal Chášukdží.
debata (9)

„Nie je to nič nové. Správa OSN opakuje, čo už bolo zverejnené a čo sa šíri v médiách,“ napísal podľa agentúry AFP Džubajr na Twitteri.

„Správa… obsahuje jasné protirečenia a nepodložené obvinenia, čo spochybňuje jej dôveryhodnosť,“ dodal minister.

V Callamardovej správe sa uvádza, že existujú „dôveryhodné dôkazy“ spájajúce saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána s vraždou Chášukdžího, ktorá sa stala vlani v októbri na konzuláte kráľovstva v tureckom Istanbule.

Podľa spravodajkyne sú za vraždu osobne zodpovední aj ďalší vysoko postavení predstavitelia kráľovstva. V jej správe sa píše, že dôkazy si vyžadujú ďalšie nezávislé a objektívne vyšetrovanie.

Callamardová uviedla, že je jasné, že „za popravu pána Chášukdžího je zodpovedný štát Saudská Arábia“. Zároveň vyzvala generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa, aby inicioval oficiálne medzinárodné vyšetrovanie prípadu.

Saudskoarabskí prokurátori zbavili korunného princa zodpovednosti za tento zločin.

Džubajr zopakoval, že „kompetentné“ saudskoarabské justičné orgány súdia viacero ľudí zatknutých za túto vraždu.

Džubajr dodal, že zástupcovia stálych členov Bezpečnostnej rady OSN (Británie, Číny, Francúzska, Ruska a USA), ako aj Turecko a saudskoarabské ľudskoprávne organizácie majú možnosť zúčastňovať sa na súdnych pojednávaniach.

Tieto pojednávania prebiehajú celé v arabčine, uviedli pre agentúru AFP diplomatické zdroje. Diplomatom nepovoľujú priviesť si tlmočníkov a termíny im oznamujú v poslednej chvíli, upozornili zdroje.

Callamardová, ktorá sa systematicky zaoberá prípadmi tzv. mimosúdneho zabíjania, tiež uviedla, že tento proces nespĺňa medzinárodné normy a vyzvala na jeho pozastavenie.

V správe uvádza, že pri práci na nej narazila na dôkazy, že miesta činu boli „dôkladne, z forenzného hľadiska dokonca odborne, vyčistené Saudskoarabmi, čo sa podľa jej názoru rovná bráneniu spravodlivosti“.

OSN: Saudský princ by mal čeliť vyšetrovaniu v kauze vraždy Chášukdžího

Existujú dôveryhodné dôkazy, že saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán a ďalší vysokopostavení predstavitelia sú osobne zodpovední za zabitie saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího. Informovala o tom v stredu osobitná spravodajkyňa OSN pre ľudské práva Agnes Callamardová.

V jej správe sa píše, že dôkazy si vyžadujú ďalšie nezávislé a objektívne vyšetrovanie, uvádza spravodajský server BBC, ktorý pripomína, že Chášukdžího zabili saudskoarabskí agenti na konzuláte Saudskej Arábie v tureckom Istanbule.

Saudskoarabské úrady tvrdia, že agenti nekonali na príkaz korunného princa.

Saudská Arábia súdi za zatvorenými dverami v prípade Chášukdžího vraždy 11 neidentifi­kovaných osôb a žiada trest smrti pre piatich z nich.

Callamardová, ktorá sa systematicky zaoberá prípadmi tzv. mimosúdneho zabíjania, však uviedla, že tento proces nespĺňa medzinárodné normy a vyzvala na jeho pozastavenie.

Vražda Chášukdžího vyvolala medzinárodný škandál a napätie vo vzťahoch medzi Rijádom a Ankarou i západnými štátmi vrátane Spojených štátov.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Džamál Chášukdží