Južná Kórea pošle KĽDR 50-tisíc ton ryže

Južná Kórea v stredu oznámila, že pošle 50 000 ton ryže Severnej Kórei v rámci úsilia pomôcť obyvateľom tohto štátu čeliacim nedostatku potravín.

19.06.2019 13:27
debata (6)

Prevoz pomoci bude mať na starosti Svetový potravinový program (WFP), ktorý tiež dohliadne na distribúciu v Severnej Kórei, uviedla agentúra Jonhap s odvolaním sa na juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie.

Pôjde o prvé poskytnutie ryže pre Severnú Kóreu od svojho južného suseda od roku 2010, keď Soul poslal 5 000 ton na podporu pri úsilí odstrániť následky záplav. Južná Kórea tiež prvýkrát pošle pozberanú úrodu ryže prostredníctvom medzinárodnej agentúry.

„V úzkej spolupráci s WFP sa budeme snažiť čo najrýchlejšie doručiť potraviny severokórejským ľuďom v núdzi,“ uviedlo juhokórejské ministerstvo s tým, že poskytnutie ďalšej pomoci zváži po prehodnotení tejto dodávky.

Rozhodnutie o poskytnutí ryže prišlo po tom, ako Soul nedávno venoval osem miliónov dolárov (6,7 milióna eur) pre WFP a Detský fond OSN (UNICEF) na ich projekty v Severnej Kórei na podporu výživy detí a tehotných žien a riešenia ich zdravotných problémov.

Kritici namietali voči poskytovaniu potravinovej pomoci Severnej Kórei, keď poukázali na jej májové testy rakiet krátkeho doletu. Vláda v Soule však tvrdí, že politika by nemala hrať úlohu pri riešení takýchto humanitárnych otázok.

Severná Kórea čelí čoraz väčšiemu nedostatku potravín, ktorý je očividne spôsobený globálnymi sankciami a rokmi nepriaznivého počasia, dodáva agentúra Jonhap.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #nedostatok potravín