Ukrajinský poslanec Dmytro Tymčuk podľahol strelnému zraneniu

Poslanec ukrajinského parlamentu a vojenský analytik Dmytro Tymčuk podľahol v stredu v Kyjeve strelnému zraneniu hlavy. Polícia pracuje s rôznymi verziami jeho smrti vrátane atentátu, informovala agentúra UNIAN.

19.06.2019 16:20
Ukrajinský parlament ukrajina Foto: ,
Ukrajinský parlament. Ilustračné foto.
debata

Šéf štátnej polície Serhij Kňazev uviedol, že správu o smrti Tymčuka prijali o 12.15 h miestneho času. Na mieste činu pracuje vyšetrovací tím, dorazil tam aj šéf kyjevskej polície Andrij Kryščenko a vedenie kyjevskej prokuratúry.

Kňazev povedal, že Tymčuka našli v jeho kyjevskom byte. V inkriminovanom čase tam s ním bola nemenovaná žena. Vyšetrovatelia ju vypočuli, ako aj susedov obete. Kňazev uviedol, že medzi verziami o smrti Tymčuka sú aj nehoda, neopatrné zaobchádzanie so zbraňou či verzie trestnej povahy. Dodal, že viac informácií poskytne polícia neskôr.

Podľa poslanca ukrajinského parlamentu Antona Heraščenka sa Tymčuk náhodne strelil do hlavy z vlastnej zbrane, keď ju čistil.

Hovorca polície Jaroslav Trakalo v rozhovore pre spravodajský portál Ukrajinska pravda oznámil, že polícia začala trestné stíhanie na základe článku 115 Trestného zákona, čo je „úkladná vražda“.

Tymčuk bol od marca 2014 koordinátorom skupiny Informačný odpor. Podľa agentúry Ukrinform je úlohou skupiny „prijímať, spracovávať (overovať) a šíriť informácie o ruskej invázii na Ukrajine. Hlavným cieľom skupiny je poskytnúť fakty v reakcii na lži ruskej propagandy a vytvoriť reálny obraz udalostí v informačnom priestore“.

debata chyba
Viac na túto tému: #Kyjev #Ukrajina