Si Ťin-pching pricestoval na návštevu KĽDR

Čínsky prezident Si Ťin-pching vo štvrtok ráno pricestoval na dvojdňovú návštevu Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR), kde bude s tamojším lídrom Kim Čong-unom diskutovať o situácii na Kórejskom polostrove.

20.06.2019 06:23 , aktualizované: 06:38
debata (3)

Čínska oficiálna tlačová agentúra Sin-chua informovala, že s politikom pricestovala aj jeho manželka Pcheng Li-jüan, minister zahraničných vecí Wang I a niekoľko predstaviteľov Komunistickej strany. Je to zároveň prvá návšteva zo strany čínskeho lídra za posledných 14 rokov.

Si Ťin-pching už pred návštevou ocenil Severnú Kóreu za to, že ide „správnym smerom“ politického riešenia konfliktu na Kórejskom polostrove. Okrem iného avizoval, že oba štáty chcú posilniť vzájomnú komunikáciu a koordináciu, aby podporili mier, stabilitu a rozvoj v regióne.

Si Ťin-pching sa od nástupu do prezidentského úradu v roku 2012 stretol s Kimom štyrikrát v Číne. Stretnutia sa konali vždy okolo termínov Kimových summitov s Trumpom a juhokórejským prezidentom Mun Če-inom, čo zdôrazňovalo úlohu Pekingu ako kľúčového hráča v patovej situácii v jadrovom odzbrojení.

Po zlyhaní druhého samitu medzi Kim Čong-unom a americkým prezidentom Donaldom Trumpom uviazli jadrové rokovania na mŕtvom bode. Táto skutočnosť, ako aj možné obnovenie napätia, vyvoláva vo svete značné obavy.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #KĽDR #Kim Čong-un #Si Ťin-pching