Za kamión smrti dostali pašeráci doživotie

Páchatelia najhroznejšieho zločinu, aký sa pred štyrmi rokmi udial na balkánskej migračnej trase, sa dočkali najvyššieho trestu. V juhomaďarskom Segedíne odvolací súd poslal na doživotie za mreže štvoricu pašerákov ľudí za zabitie 71 migrantov. Afgancovi a trom Bulharom sprísnil trest za to, že v hermeticky uzavretom nákladnom priestore chladiarenského vozidla nechali udusiť 59 mužov, 8 žien a 4 deti, z ktorých najmladšie dievčatko nemalo ani rok. Prvostupňový rozsudok im vlani vymeral po 25 rokov za mrežami.

20.06.2019 10:06 , aktualizované: 16:40
Európa / migranti / Maďarsko / súd / Foto: ,
Sudca Erik Mezölaki vynáša rozsudok doživotného trestu odňatia slobody nad obžalovanými pašerákmi ľudí v prípade úmrtia 71 migrantov v chladiacom vozni z roku 2015. Szeged, 20. jún 2019.
debata (8)

Prípad kamióna smrti, ktorý sa s telami obetí našiel opustený v rakúskom Parndorfe, len kúsok od slovenských hraníc, koncom augusta 2015 šokoval celú Európu a vo viacerých krajinách prispel k ústretovejšiemu prístupu k utečencom. Páchateľov súdili v Maďarsku preto, že migranti v strašných mukách skonali ešte na jeho území.

Prokuratúra žiadala doživotie pre štvoricu hlavných obžalovaných, tých, ktorí niesli priamu vinu za smrť Iračanov, Afgancov a Sýrčanov. Prvostupňový súd im nevyrubil najvyšší možný trest, pretože obžalovaní podľa neho nezabili ľudí úmyselne, ale v chamtivosti, strachu a rozčúlení sa rozhodli, že nezastavia a nepomôžu. Za dopravenie kamióna s utečencami do Nemecka mali dostať 100-tisíc eur.

Pašeráci vedeli, že v nákladnom priestore sú aj deti, lebo ich výkriky bolo v kabíne počuť. Vodič mohol kedykoľvek zastaviť a pootvoriť dvere a ostatní mu to telefonicky mohli nariadiť. „Všetci štyria si boli vedomí, že ich správanie môže viesť k úmrtiam ľudí v nákladnom priestore, ale zmierili sa s tým,“ konštatuje sa v rozsudku.

„Tie hrôzy, čo sa udiali v kamióne, nie je možné si ani predstaviť,“ povedal sudca Erik Mezőlaki. „Sedemdesiatjeden ľudí zomrelo v strašných mukách. Boli svedkami toho, ako ich príbuzní, ich deti, známi zomierajú jeden po druhom, a to s vedomím, že aj ich čaká rovnaký osud. A to len preto, že pašeráci považovali za dôležitejšie než životy 71 ľudí, aby sa vyhli dolapeniu. Obžalovaní preto svoj čin spáchali nie z nedbalosti, ale aktívnym konaním,“ citoval sudcu portál Index.hu.

Hlavným obžalovaným bol šéf prevádzačského gangu, 32-ročný Afganec Samsoor Lahoo. Doživotné tresty dostala aj trojica Bulharov, ktorí šoférovali kamión smrti a sprievodné vozidlo. Dvaja z nich, rovnako ako Lahoo, budú pykať vo väzení až do smrti, pretože rozsudok výslovne vylučuje ich skoršie podmienečné prepustenie na slobodu. O to po uplynutí tridsiatich rokov bude môcť požiadať iba jeden z odsúdených na doživotie.

Ostatní desiati členovia bandy – Bulhari, Libanonec a Afganec dostali nižšie tresty, za mrežami majú stráviť od štyroch do ôsmich rokov, keďže sa zapojili do pašovania ľudí v prípadoch, ktoré nemali fatálne následky. Dvaja z nich sú na úteku pred spravodlivosťou a odsúdení boli v neprítomnosti. Celkovo gang Samsoora Lahooa podľa obžaloby od februára do augusta 2015 ilegálne prepravil pri 31 život ohrozujúcich jazdách do západnej Európy až 1 200 ľudí.

Agentúrnu správu sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #doživotné väzenie #migranti #Segedín #pašeráci ľudí