Zníženie veku odchodu do dôchodku poľských sudcov porušuje zákony EÚ

Nové zákonné opatrenia prijaté poľskou vládou, ktoré znižujú vek odchodu do dôchodku pre sudcov zavedené v roku 2017, porušujú legislatívu Európskej únie. Uviedol to vo štvrtok generálny advokát Súdneho dvora EÚ vo svojom stanovisku pre sudcov tejto inštitúcie so sídlom v Luxemburgu.

20.06.2019 12:36
poľsko, protest, súdy Foto: ,
Na archívnej snímke tisícky protivládnych demonštrantov v uliciach Varšavy protestovali proti reformám súdnictva.
debata (1)

„Sporné opatrenia porušujú zákaz diskriminácie na základe pohlavia a zásady neodvolateľnosti sudcov a nezávislosti súdov,“ uviedol vo svojom vyhlásení generálny advokát Evgeni Tančev. Súdny dvor EÚ sa nemusí riadiť stanoviskom svojho „poradcu“, ale vo väčšine prípadov jeho názory rešpektuje.

Poľská vládna Strana práva a spravodlivosti (PiS) po prevzatí moci v roku 2015 presadila množstvo opatrení, ktoré podľa organizácií na ochranu ľudských práv a tiež Európskej komisie ohrozujú právny štát a posilňujú vládnu kontrolu nad poľským súdnictvom.

V roku 2017 Poľsko v rámci spornej reformy súdnictva prijalo novelu zákona, ktorou sa menia pravidlá odchodu sudcov do dôchodku. Platí to pre bežných sudcov, prokurátorov i sudcov najvyššieho súdu – pre ženy bol určený vek 60 rokov a pre mužov 65 rokov namiesto predošlej vekovej hranice 67 rokov.

Pozmenený zákon okrem toho ponechal ministrovi spravodlivosti (člen vládnucej strany a vlády) právomoc, aby predĺžil obdobie aktívnej služby sudcov, čo podľa generálneho advokáta Súdneho dvora EÚ viedlo k tomu, že súdnictvo sa stalo závislým od výkonnej moci.

Predstavitelia strany PiS zákonné opatrenia zamerané na sudcov zdôvodnili tvrdením, že tieto zmeny sú potrebné na zlepšenie efektívnosti súdov a zbavenie krajiny od zvyšku komunizmu.

Európska komisia, ktorá je strážkyňou zmlúv EÚ, zažalovala Poľsko za zákonné zmeny, ktoré umožnili vláde odvolať niektorých sudcov a nahradiť ich vlastnými nominantmi. Tí prešli výberom cez Národnú radu súdnictva, ktorá je pod kontrolou vládnucej strany.

„Generálny advokát Tančev dospel k záveru, že znížením veku odchodu do dôchodku pre sudcov, a tým, že minister spravodlivosti dostal poverenie, aby predĺžil aktívne obdobie týchto sudcov, Poľsko porušilo svoje povinnosti vyplývajúce z práva EÚ,“ uvádza sa vo vyhlásení súdnej inštitúcie poskytnuté médiám.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #PiS