Trump: Útok na Irán som zastavil, následky by boli neúmerné

Spojené štáty sa v noci na piatok ocitli na pokraji ozbrojeného konfliktu s Iránom, prezident Donald Trump však na poslednú chvíľu rozkaz na úder proti iránskym cieľom odvolal. Napísal to denník The New York Times a na twitteri to potvrdil sám Trump. Následky vrátane ľudských obetí by podľa neho boli neúmerné. USA požiadali Bezpečnostnú radu OSN, aby sa v pondelok za zatvorenými dverami zišla kvôli Iránu.

21.06.2019 07:04 , aktualizované: 18:29
Donald Trump Foto: ,
Prezident USA Donald Trump.
debata (509)

Údery na tri ciele vrátane radaru či raketovej batérie mali byť odvetou za akciu iránskych revolučných gárd, ktoré zostrelili americký bezpilotný stroj RQ-4 Global Hawk. Stroj za 130 miliónov dolárov bol podľa Pentagonu zasiahnutý v medzinárodnom vzdušnom priestore. Podľa revolučných gárd bol stroj zostrelený, keď zbieral dáta nad iránskym územím.

„Boli sme pripravení na odvetu v troch rôznych smeroch, keď som sa opýtal, koľko ľudí zomrie,“ napísal Trump. „Bude to 150 ľudí, znela odpoveď generála. Desať minút pred úderom som to zastavil, pretože by to bolo neúmerné oproti zostreleniu nepilotovaného stroja,“ uviedol prezident.

Pokiaľ ide o Irán, Trump sa nemieni ponáhľať. „Naša armáda prešla obnovou, je nová a pripravená vyraziť. Je zďaleka najlepšie na svete. Sankcie fungujú a v noci na dnes pribudli ďalšie. Irán nebude môcť NIKDY vlastniť jadrové zbrane, proti USA ani proti ostatnému svetu,“ konštatoval prezident.

Trump v odkaze na twitteri obvinil svojho predchodcu Baracka Obamu, že s Iránom dohodol „zúfalú a strašnú“ zmluvu. „Uvoľnil im cestu k jadrovým zbraniam, a to skoro. Namiesto aby poďakoval, Irán kričal Smrť Amerike,“ napísal šéf Bieleho domu.

Medzinárodnú jadrovú zmluvu s Iránom uzavreli pred štyrmi rokmi okrem USA aj Francúzsko, Británia, Nemecko, Čína a Rusko. Irán sa v dokumente zaviazal pozastaviť svoj jadrový program výmenou za zmiernenie sankcií. Vlani v máji Trump oznámil, že USA od dohody odstupujú.

Pri drone letelo aj špionážne lietadlo s posádkou, tvrdí Irán

Veliteľ letectva revolučných gárd Amír Alí Hádžízáde povedal, že Irán sa rozhodol nezasiahnuť americké lietadlo s 35 ľuďmi na palube, ktoré vraj americký dron sprevádzalo. Podľa jeho slov išlo o Boeing P-8 Poseidon. Iránci vraj navyše americký dron niekoľkokrát varovali, než ho zostrelili. Iránske ministerstvo zahraničia tvrdí, že Teherán má „nevyvrátiteľný dôkaz“, že lietadlo vstúpilo do iránskeho vzdušného priestoru.

Letecké spoločnosti rušia lety

Americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) po incidente vydal zákaz preletov civilných lietadiel nad Hormuzským prielivom a Ománskym zálivom. Prelety ponad tento región zastavili aj spoločnosti Air France-KLM, Quantas, British Airways alebo Malaysia Airlines.

Biely dom na križovatke

Biely dom sa podľa amerických médií ocitol na križovatke, keď váha medzi okázalou demonštráciou sily a sľubom vyhnúť sa ozbrojeným konfliktom. Trump zatiaľ volí zdržanlivosť, ale s rastúcou agresivitou Teheránu nemusí byť toto stanovisko konečné, píšu komentátori. Podľa servera Politico ignoroval Trump výzvy Pentagonu a niektorých republikánskych poslancov, aby proti Teheránu tvrdo zasiahol. Namiesto toho sa rozhodol splniť sľub z volebnej kampane v roku 2016, keď sa zaviazal, že sa vyhne „zbytočným vojnám“ na Blízkom východe.

Svoje rozhodnutie údajne Trump konzultoval s priateľmi vrátane moderátorov televízie Fox News. Povedal im vraj, že na vojenskú odpoveď tlačí bezpečnostný poradca John Bolton. „John miluje vojny,“ sťažoval sa prezident a dodal, že vojna s Iránom by mohla jeho prezidentský mandát zničiť.

Reakcie zahraničia

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov obom stranám radil zdržanlivosť a generálny tajomník OSN António Guterres zase „oceľové nervy“. Americký splnomocnenec pre Irán Brian Hook v Rijáde vyhlásil, že je dôležité urobiť všetko na zmiernenie napätia. Hovorkyňa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej povedala, že Nemecko víta Trumpovo rozhodnutie útok zastaviť, čo je znakom toho, že Trump si vojenskú konfrontáciu neželá.

509 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #dron #Donald Trump #The New York Times