Zelenského strana by mohla mať v parlamente väčšinu, ukazuje prieskum

Strana ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Sluha národa môže v predčasných parlamentných voľbách získať v parlamente väčšinu. Podľa najnovších prieskumov verejnej mienky by Zelenského strana mohla mať v Najvyššej rade viac ako 230 poslancov 450-členného zákonodarného zboru, píše agentúra TASS.

21.06.2019 11:24
ukrajina, volodymyr zelenskyj Foto: ,
Volodymyr Zelenskyj sa stal víťazom tohtoročných prezidentských volieb a funkcie sa ujal 20. mája.
debata (2)

Predčasné parlamentné voľby na Ukrajine, ktoré sa uskutočnia 21. júla, tak môžu prvýkrát v dejinách krajiny vytvoriť situáciu, keď prezidentská strana bude plne kontrolovať legislatívnu i výkonnú moci.

Strana Sluha národa v stredu odovzdala ústrednej volebnej komisii kandidátnu listinu s menami 201 uchádzačov o poslanecký mandát. Neskôr, vo štvrtok, predložila na schválenie aj zoznam ďalších 199 kandidátov pre voľby v jednomandátových volebných obvodoch.

Ruslan Bortnik, riaditeľ ukrajinského Inštitútu pre analýzu a manažment, v rozhovore pre TASS uviedol, že na zoznamoch kandidátov dominujú právnici a ekonómovia. „Väčšinou sú to dostatočne kompetentní ľudia, ale zároveň sa s nimi dá ľahko manipulovať,“ uviedol. Dodal, že ide o „mladých ľudí, ktorí už vyrastali v duchu západných ideálov novej generácie, generácie obdobia nezávislosti Ukrajiny“.

Bortnik dodal, že prvá skupina kandidátov zahŕňa aj osobných priateľov Zelenského, jeho obchodných partnerov, členov tímu Kvartal 95 a jeho volebného tímu. Samostatnou podskupinou sú „právnici“ – ľudia nejakým spôsobom napojení na spoločnosť Hillmont Partners, ktorá slúžila pre podnikanie Zelenského a Kvartalu 95.

Do druhej skupiny patria zástupcovia ukrajinského Inštitútu budúcnosti (PEB) a Úradu pre efektívnu reguláciu (BRDO), ktorí spolu minulý rok vytvorili liberálne hnutie Ľudia sú dôležití a stali sa akýmsi školiacim centrom pre ľudí pohybujúcich sa v okolí nového prezidenta.

Osobitnou skupinou kandidátov sú zástupcovia tzv. veľkého biznisu. Ide o desať ľudí, ktorí sú viac či menej napojení na oligarchov Ihora Kolomojského, Viktora Pinčuka a Serhija Ľovočkina. Ďalšiu skupinu kandidátov tvoria malí a strední podnikatelia či občianski aktivisti.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Volodymyr Zelenskyj