Sľubuje brexit za každú cenu. Bude Boris Johnson premiérom?

S bývalým šéfom britskej diplomacie sa o post budúceho premiéra pobije jeho nástupca. Do záverečného súboja o vedenie vládnej Konzervatívnej strany postúpil ako favorit bývalý šéf diplomacie Boris Johnson a terajší minister zahraničných vecí Jeremy Hunt. O tom, kto sa stane nástupcom premiérky Theresy Mayovej, rozhodnú korešpondenčným hlasovaním členovia strany. Nový šéf strany by mal byť známy o mesiac.

21.06.2019 16:50
debata (10)

Zdá sa však, že podľa stávkových kancelárií je o budúcom premiérovi už viac-menej rozhodnuté. Johnson, ktorý bol jednou z hlavných tvárí kampane za brexit, je podľa hlasovania konzervatívnych poslancov jednoznačným favoritom. V piatom, poslednom vyraďovacom kole získal 160 z 313 hlasov konzervatívnych poslancov, jeho rival Hunt 77. Komplikovaný proces výberu nového šéfa sa uzavrie hlasovaním celej členskej základne. Portál Britské listy v tejto súvislosti pripomína, že o budúcom premiérovi bude rozhodovať približne 150-tisíc členov strany, najmä dôchodcov, čo predstavuje necelé percento britských voličov.

Dvaja rivali v súboji o šéfa britských... Foto: TASR/AP, Matt Dunham, Frank Augstein
jeremy hunt, boris johnson Dvaja rivali v súboji o šéfa britských konzervatívcov: Jeremy Hunt (vľavo) a Boris Johnson.

Členská základňa konzervatívcov sa podľa prieskumov už nevie dočkať brexitu. Nedávny prieskum organizácie YouGov ukázal, že 63 percent členov Konzervatívnej strany si želá brexit aj za cenu toho, že by sa Škótsko osamostatnilo, 59 percent je za brexit, aj keby sa Severné Írsko rozhodlo odtrhnúť od Británie a spojiť sa s Írskom. Väčšina členov strany podľa tohto prieskumu trvá na brexite aj keby to vážne poškodilo britskú ekonomiku alebo ich stranu.

Brexit za každú cenu ponúka práve Johnson. Trvá na tom, že Británia k 31. októbru odíde z EÚ, či už s dohodou, alebo bez nej. Konzervatívcov presviedča, že s EÚ sa dohodne na lepších podmienkach ako Mayová. Sľubuje, že v dohode nebude tzv. írska poistka, ktorá má pre každý prípad zabrániť vzniku viditeľnej hranice medzi Severným Írskom a Írskom. EÚ chce k novému rokovaniu dotlačiť tým, že zadrží zaplatenie finančného vyrovnania, ktoré bolo dohodnuté na úrovni 39 miliárd libier. „Teším sa na cestu cez Spojené kráľovstvo a na to, ako budem vysvetľovať svoj plán na realizáciu brexitu,“ vyhlásil Johnson po tom, čo ako favorit postúpil do finále boja o premiérsky úrad.

Lenže EÚ sa nechystá o dohodnutej zmluve o brexite opäť vyjednávať. Európska dvadsaťsedmička na tomto postoji trvala aj pri Mayovej, ktorá sa pokúšala vyrokovanú dohodu neúspešne presadiť v parlamente. Ten ju však tri razy odmietol a termín brexitu bol preto dva razy odložený. Na nereálnosť Johnsonových sľubov v kampani na šéfa strany upozornil len jeden z uchádzačov – Rory Stewart, toho však poslanci do finálového súboja nevyslali.

Johnsonov súper Hunt kedysi v referende hlasoval za zotrvanie Británie v EÚ, po referende sa však prihlásil k tým, ktorí podporujú brexit. Má síce miernejšiu rétoriku ako Johnson, bol by radšej, ak by Británia odišla z EÚ s dohodou. Zároveň tvrdí, že radšej brexit bez dohody ako nijaký brexit.

Huntov postup do finále podľa britských médií nemusel byť náhodný. Dostal sa tam totiž len s náskokom dvoch hlasov pred Michaelom Goveom, ktorý podobne ako Johnson patril k tváram kampane za brexit. Britskí novinári teraz špekulujú o možnom „taktickom hlasovaní“ niektorých Johnsonových stúpencov v prospech Hunta, pri ktorom má Johnson väčšie šance na víťazstvo.

EÚ výber nového britského premiéra a výroky kandidátov nekomentuje. Jej predstavitelia len zopakovali stanovisko, že o brexitovej zmluve sa nebude znovu rokovať. Podľa nemenovaných diplomatov rétorika budúceho premiéra sa po nástupe do úradu zrejme zmení, keď zistí, že rieši ten istý rébus ako Mayová. „Keď bude v úrade, zmení sa. Je to úplne iné, keď máte krajinu vo svojich rukách. Vždy treba rozlišovať medzi politickou kampaňou a vládnutím,“ povedal pre portál Politico nemenovaný diplomat EÚ.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Boris Johnson #Theresa Mayová #jeremy hunt