Britský diplomat vyzve počas návštevy Iránu na deeskaláciu napätia v regióne

Štátny tajomník britského ministerstva zahraničia pre Blízky východ Andrew Murrison v nedeľu navštívi Irán. Tam počas rokovaní s vládou "vyzve na deeskaláciu v regióne" a upozorní na britské a medzinárodné obavy z konania Iránu v regióne. V sobotu to oznámilo britské ministerstvo zahraničných vecí.

22.06.2019 19:23
debata (12)

„V čase zvýšeného regionálneho napätia a v zásadnom období pre budúcnosť jadrovej dohody je táto návšteva príležitosťou na ďalšie otvorené, úprimné a konštruktívne rokovanie s iránskou vládou,“ uviedol rezort vo vyhlásení.

Oznámenie prišlo po tom, čo americký prezident Donald Trump povedal, že vo štvrtok zastavil vojenský útok na Irán, len pár minút predtým, než ho začali. Útok mal byť odvetou za zostrelenie amerického dronu.

Zostrelenie dronu, ktorý podľa Teheránu narušil vzdušný priestor Iránu, čo však Washington popiera, zväčšilo napätie panujúce po sérii útokov na tankery, z ktorých Spojené štáty obvinili Irán. USA už predtým oznámili vyslanie vojenských posíl do oblasti Perzského zálivu s odvolaním sa na obavy z možnej iránskej agresie.

Británia a USA sa nezhodujú v otázke tzv. jadrovej dohody, ktorú podpísali spolu s ďalšími veľmocami s Iránom s cieľom zabrániť mu získať jadrové zbrane. Trump vlani od tejto dohody odstúpil a jeho vláda odvtedy opätovne zaviedla voči Teheránu prísne sankcie v rámci stratégie „maximálneho tlaku“, zameranej na zmenu iránskej politiky.

Hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Abbás Músaví v sobotu odbil Trumpove vyhlásenie o odvolaní úderov na iránskeho ciele s tým, že na rozhodnutí amerického prezidenta nezáleží, pretože Teherán by netoleroval preniknutia na svoje územie.

„Jediné, na čom záleží, je to, že netolerujeme narušenia našich hraníc a dôsledne reagujeme na každé nebezpečenstvo,“ povedal Músaví podľa agentúry DPA.

Iránska armáda medzitým varovala USA, že akýkoľvek útok na islamskú republiku by mal vážne dôsledky pre záujmy Spojených štátov na Blízkom východe.

„Vystrelenie jedinej guľky na Irán bude znamenať podpálenie záujmov Ameriky a jej spojencov,“ vyhlásil hovorca generálneho štábu iránskych ozbrojených síl, brigádny generál Abúlfazl Šekarčí pre tlačovú agentúru Tasním.

„Dnes je situácia v regióne v prospech Iránu. Ak nepriateľ – najmä Amerika a jej spojenci v regióne – urobia vojenskú chybu a strelia do sudu s pušným prachom, na ktorom sa záujmy Ameriky nachádzajú, v regióne vznikne požiar,“ varoval Šekarčí.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Irán #Blízky východ #deeskalácia #Andrew Murrison