Trump odložil operáciu na hromadný odsun ilegálnych prisťahovalcov z USA

Americký prezident Donald Trump v sobotu oznámil, že sa rozhodol odložiť o dva týždne ohlásenú operáciu, pri ktorej majú policajné orgány v celých Spojených štátoch zatýkať prisťahovalcov žijúcich v tejto krajine bez povolenia, aby ich mohli deportovať. Informovali o tom tlačové agentúry AP a AFP.

22.06.2019 22:33
debata (7)

Šéf Bieleho domu vo svojom tvíte zdôvodnil odklad snahou poskytnúť americkým zákonodarcom čas na prerokovanie súvisiacich opatrení, ktoré majú vyriešiť problémy na hranici Spojených štátov s Mexikom. Uviedol, že rozhodnutie prijal na žiadosť opozičnej Demokratickej strany.

Nemenovaní predstavitelia Trumpovej vlády predtým uviedli pre AP, že spomínaná operácia bola zrušená vzhľadom na únik podrobností do médií a možné ohrozenie bezpečnosti. Podľa zdrojov AP sa očakávalo, že táto operácia sa začne už v nedeľu a bude sa týkať osôb, u ktorých bolo vydané konečné rozhodnutie o deportácii.

Samotný Trump začiatkom týždňa napísal na Twitteri, že prisťahovalecká a colná polícia začne čoskoro s procesom vysťahovania „miliónov ilegálnych votrelcov“. Tí majú byť vysťahovaní „tak rýchlo, ako prišli“.

Podľa odhadu AFP môže ísť o 2000 rodín, ktorým doručili príkaz na deportáciu alebo neuposlúchli predvolanie na súd. Očakávalo sa, že operácia bude prebiehať od nedele v približne desiatich veľkých amerických mestách.

Podobné plány prisťahovaleckej a colnej polície sa vždy utajujú, aby sa informácie o cieľoch zatýkania nedozvedeli nepovolaní.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #prisťahovalci #Donald Trump #deportácie