USA podnikli kybernetický útok proti iránskym zbrojným systémom

Spojené štáty vo štvrtok v reakcii na zostrelenie svojho dronu Iránom podnikli kybernetický útok proti Teheránu. Informujú o tom americké médiá. V jeho dôsledku boli ochromené počítačové systémy, prostredníctvom ktorých iránske revolučné gardy, zodpovedné za zničenie bezpilotného lietadla, kontrolujú zariadenia na odpaľovanie rakiet a riadených striel.

23.06.2019 08:25
debata (104)

Dvaja nemenovaní americkí činitelia, na ktorých sa odvoláva agentúra AP, uviedli, že kybernetický útok schválil prezident Donald Trump. Ten pritom na poslednú chvíľu odvolal konvenčnú vojenskú akciu proti Iránu, ktorá mala byť americkou odpoveďou na zostrelenie ich dronu.

Kybernetický útok americkí odborníci pripravovali už dlhšiu dobu. Uvažovalo sa o ňom ako o reakcii na útoky na dva tankery v Ománskom zálive z minulého týždňa, z ktorých Spojené štáty obvinili Irán.

Predstavitelia firiem špecializovaných na kybernetickú bezpečnosť uviedli, že v poslednej dobe, keď výrazne vzrástlo napätie medzi Washingtonom a Teheránom, iránski hackeri pracujúci pre tamojšiu vládu zosilnili útoky proti americkým vládnym agentúram a proti kľúčovej ekonomickej infraštruktúre.

Rozosielali vraj takzvané „spear phishingové“ e-maily, ktoré obvykle napodobňujú bežné e-maily (e-mail môže dokonca prichádzať i od odosielateľa ktorého dobre poznáte – pozn. red.), ale obsahujú prílohy sa škodlivými kódmi.

Agentúra Reuters v sobotu uviedla, že pre Trumpa je možnosť vojenského riešenia iránskej krízy stále v hre, v sobotu navyše americký prezident ohlásil, že Spojené štáty zavedú v pondelok „významný“ nový súbor sankcií voči Teheránu.

104 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #kybernetický útok