Pri pokuse o prevrat v Etiópii zastrelili náčelníka generálneho štábu

Pri sobotňajšom pokuse o prevrat v Etiópii bol zavraždený náčelník generálneho štábu Sear Mekonnen a predseda regionálnej vlády štátu Amhara Ambachew Mekonnen. S odvolaním sa na hovorcu etiópskeho premiéra to dnes napísala agentúra AFP. Podľa miestnych médií, na ktoré sa odvoláva agentúra Reuters, šéfa generálneho štábu zastrelil jeho osobný strážca.

23.06.2019 11:11
Etiópia / Abiy Ahmed / Foto: ,
Etiópsky premiér Abiy Ahmed v štátnej televízii oznamuje o neúspešnom pokuse o prevrat v krajine. 23. jún 2019.
debata (4)

Za pokusom o prevrat v etiópskom štáte Amhara stál podľa štátnej televízie armádny generál. Má ním byť bývalý bezpečnostný šéf v tomto štáte Asamnew Tsige, ktorý bol prepustený po tom, čo sa k moci dostal etiópsky premiér Abiy Ahmed, uvádzajú médiá citované agentúrou Reuters.

Len niekoľko hodín po tom, čo bol z metropoly tohto štátu ohlásený pokus o prevrat, ktorý sa nepodaril, prišla správa o pokuse o atentát na náčelníka generálneho štábu etiópskej armády Searea Mekonnena. Neskôr úrady oznámili jeho smrť.

Predseda etiópskej vlády v televíznom prejave oznámil, že pri pokuse o puč v meste Bahir Dar v štáte Amhara na severozápade krajiny bolo zabitých niekoľko predstaviteľov štátnej správy. Obyvatelia Bahir Daru vypovedali, že v meste bola v sobotu večer niekoľko hodín počuť streľba.

Americké ministerstvo zahraničia uviedlo, že má informácie aj o streľbe v etiópskej metropole Addis Abebe. V nedeľu ľudia z rôznych častí krajiny hlásili výpadok internetu, aj keď úrady neoznámili prerušenie prístupu naň, k čomu sa v minulosti opakovane uchýlili z bezpečnostných i iných dôvodov, približuje agentúra Reuters.

Podľa premiéra Ahmeda na náčelníka generálneho štábu armády Mekonnena zaútočili „žoldnieri“. V sobotu večer premiér v televízii uviedol, že na Mekonnena „strieľali ľudia, ktorí mu boli blízki“.

Premiérov hovorca uviedol, že pučisti v štáte Amhara sa pokúsili zvrhnúť predsedu regionálnej vlády Ambachewa Mekonnena. Úrady sa teraz snažia strojca prevratu dopadnúť.

Predseda vlády Ahmed sa od svojho zvolenia v minulom roku snaží o presadzovanie reforiem: prepustil viacero politických väzňov, posilnil slobodu slova a prenasleduje ľudí obvinených z porušovania ľudských práv.

Analytici uviedli, že najnovšie útoky poukazujú na závažnosť politickej krízy v Etiópii, kde snahy premiéra Abiya zmierniť spôsoby vládnutia tvrdou rukou z čias jeho predchodcov a presadiť reformy vyvolali vlnu násilností.

Zasadil sa tiež o podpísanie mierovej zmluvy so susednou Eritreou, ktorá ukončila dlhotrvajúcu pohraničnú vojnu. Po jeho nástupe k moci ale v krajine s viac ako 100 miliónmi obyvateľov znovu vzplanulo etnické násilie, kvôli ktorému svoje domovy opustilo už viac ako dva milióny Etiópčanov.

V Etiópii sa majú v budúcom roku konať federálne parlamentné voľby.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #prevrat #náčelník generálneho štábu #Etiópia