Trump sa stále vyhráža Iránu

Ozbrojenú silu síce nepoužil, ale odplatu vykonal. Od vojenského úderu ustúpil, ale v budúcnosti ho nevylúčil. Prezident USA Donald Trump pokračuje v tvrdej línii voči Iránu, ktorý tento týždeň zostrelil americký dron nad Hormuzským prielivom. Na druhej strane Teherán odpovedá výkrikmi Smrť Amerike a označuje Spojené štáty za teroristu.

23.06.2019 13:23 , aktualizované: 17:53
Donald Trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump sa v pondelok chystá oznámiť nové sankcie proti Iránu.
debata (51)

Trump podľa agentúry AP vydal rozkaz ku kybernetickému útoku na počítačové systémy, ktoré Iráncom slúžia na odpaľovanie rakiet a riadených striel. Šéf Bieleho domu sa k tejto informácii nevyjadril.Podľa amerických médií sa na nejaký čas podarilo ochromiť zmienené iránske systémy.

Kým Washington hovorí, že dron zlikvidovali v medzinárodnom priestore, Teherán vyhlasuje, že ho zostrelil vo svojom vzdušnom priestore. Ani jedna strana nemieni od vlastného tvrdenia ustúpiť.

Prezident USA vážne zvažoval aj ozbrojený úder na Irán. Povedal, že nakoniec od neho ustúpil, keď zistil, že by o život prišlo približne 150 ľudí. Viacerí účastníci porady v Bielom dome uviedli, že Trump odvolal vojenskú akciu len desať minút pred jej chystaným začiatkom.

Všetci musia mať nervy zo železa. Svet si nemôže dovoliť veľkú konfrontáciu v Perzskom zálive.
António Guterres, generálny tajomník OSN

Šéf Bieleho domu však varoval Iráncov, že kedykoľvek v budúcnosti je pripravený konať veľmi dôrazne: „Možnosť vojenského riešenia je stále na stole. Na ceste sú ďalšie sankcie, ktoré Teheránu znemožnia mať jadrové zbrane,“ povedal Trump, ktorý podozrieva tamojší režim zo snahy vlastniť zbrane hromadného ničenia.

„Dúfam, že Irán je dostatočne súdny a že mu na jeho ľuďoch záleží,“ dodal v narážke na pripravenosť použiť ozbrojenú silu. Pokiaľ ide o nové sankcie, stanica BBC uviedla, že Biely dom ich zrejme oznámi už v pondelok.

K Trumpovej ostrej rétorike sa pridal jeho bezpečnostný poradca John Bolton, ktorý má povesť jastraba: „Odkazujem Iránu, aby si americkú opatrnosť a rozvahu nezamieňal so slabosťou.“ Poznamenal to v súvislosti s odvolaním vojenského útoku v poslednej chvíli.

Bolton pokračoval, že Spojené štáty si vyhradzujú právo zaútočiť na Irán niekedy neskôr, keď to budú považovať za nevyhnutné. „Jedine tentoraz Trump zastavil vojenskú akciu,“ zdôraznil Bolton, ktorý upozornil Teherán, že mu nikto nevystavil poľovnícky preukaz na Blízkom východe.

Obavy nad eskaláciou medzi Teheránom a Washingtonom vyslovil generálny tajomník OSN António Guterres. Zdôraznil, že obe strany musia postupovať maximálne zodpovedne: „Všetci musia mať nervy zo železa. Svet si nemôže dovoliť veľkú konfrontáciu v Perzskom zálive.“

Najnovší vývoj však ukazuje, že nenávisť prevláda nad záujmom upokojiť situáciu. Na jednej strane sú ostré výroky Trumpa a Boltona, na druhej strane zaznievajú nevraživé slová od iránskych predstaviteľov.

Na nedeľňajšom zasadnutí parlamentu poslanci vykrikovali heslo Smrť Amerike. Olej do ohňa prilial aj podpredseda snemovne Masúd Pezeškján: „Amerika je vo svete skutočný terorista, pretože v rôznych krajinách šíri chaos, rozdáva sofistikované zbrane teroristickým skupinám a vyvoláva neistotu, pričom zároveň tvrdí, že chce rokovať.“

Agentúrna správa bola vymenená za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #Donald Trump #John Bolton