Prezidentskú kandidatúru v USA ohlásil aj bývalý kongresman so slovenskými koreňmi

Bývalý americký kongresman a viceadmirál Joe Sestak, ktorý je vnukom slovenského emigranta, sa chce zaradiť medzi uchádzačov o nomináciu Demokratickej strany do prezidentských volieb v roku 2020. Svoj zámer ohlásil v nedeľu prostredníctvom videozáznamu, o ktorom informovala agentúra AFP.

24.06.2019 06:11
Joe Sestak Foto: ,
Na snímke Joe Sestak.
debata (9)

„Som Joe Sestak a nosil som náš národný odev vyše 31 rokov v mieri i vo vojne — od éry Vietnamu a studenej vojny až po Afganistan a Irak či vzostup Číny,“ hovorí na zázname nádejný prezidentský kandidát.

Niekdajší kongresman za štát Pensylvánia, ktorý má za sebou 31-ročnú kariéru vo vojenskom námorníctve, vystupoval ako podporovateľ práva na interrupciu, regulácie držby zbraní i jadrovej dohody s Iránom z roku 2015. Podľa AFP má povesť „straníckeho outsidera“, ale zároveň aj „neúnavného bojovníka“. Jeho pozícia je sťažená neskorým zaradením medzi uchádzačov o nomináciu, ktorých je v Demokratickej strane už vyše 20.

Sestak zastupoval Pensylvániu v Snemovni reprezentantov dve funkčné obdobia v rokoch (2007–2011). Dvakrát sa neúspešne uchádzal o kreslo v Senáte. Počas kampane v roku 2016 pritom prešiel sám pešo 460 kilometrov naprieč celým štátom.

Sestak je držiteľom doktorátu z ekonómie, ktorý mu udelila Harvardova univerzita. Vyrastal na robotníckom predmestí Filadelfie. Jeho starý otec pochádzajúci z okolia Trnavy pracoval po emigrácii do Spojených štátov v hutníckom priemysle.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #americké voľby #Joe Sestak