Znovuzvolenie opozičného starostu slávili v uliciach Istanbulu desaťtisíce ľudí

Desaťtisíce obyvateľov Istanbulu sa zúčastnili v nedeľu na nočných oslavách po tom, čo v opakovaných voľbách starostu v tomto najväčšom meste Turecka opäť triumfoval kandidát opozície. Ekrem Imamoglu porazil svojho protikandidáta Binaliho Yildirima z vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) podľa neoficiálnych výsledkov o viac než 777-tisíc hlasov.

24.06.2019 09:25
Turecko / voľba starostu / Foto: ,
Prívrženci Ekrema Imamogluho oslavujú jeho zvolenie za starostu mesta Istanbul v opakovaných voľbách, 23. jún 2019.
debata (1)

Bývalý premiér Yildirim v noci priznal svoju porážku a zagratuloval svojmu rivalovi. Medzičasom tak spravil už aj prezident Recep Tayyip Erdogan. „Gratulujem Ekremovi Imamogluovi, ktorý podľa neoficiálnych výsledkov zvíťazil,“ uviedol.

Imamoglu prisľúbil ukončiť politické rozdelenie Istanbulu a „priniesť morálku do politiky“. „Budeme tvrdo pracovať pre Istanbul a začneme hneď zajtra,“ povedal davu svojich stúpencov. Oslavy sa konali vo viacerých štvrtiach Istanbulu.

Imamoglu vyhral aj v komunálnych voľbách, ktoré sa konali 31. marca. Takmer tri týždne už pôsobil ako starosta mesta. AKP však napadla výsledky volieb s tým, že počas nich došlo k procedurálnym nezrovnalostiam. Volebná komisia v máji vyhovela jej žiadosti, označila voľby za neplatné a vyhlásila nové.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Istanbul #Ekrem Imamoglu #voľba starostu