Irán podmienil rokovania s USA zrušením sankcií

Ak Spojené štáty chcú, aby Irán urobil väčšie ústupky než v jadrovej dohode z roku 2015, musí Washington ponúknuť Iránu viac ako v predchádzajúcej zmluve. Oznámil to dnes poradca iránskeho prezidenta Hasana Rúháního Hesámeddín Ašena. Podľa agentúry Reuters ide o neobvyklé gesto naznačujúce, že by Irán bol pripravený s Washingtonom rokovať za určitých predpokladov.

24.06.2019 10:56 , aktualizované: 16:49
debata (43)

Poradca ale zdôraznil, že akýmkoľvek rozhovorom medzi Iránom a USA musí predchádzať zrušenie amerických protiiránských sankcií, zavedených potom, čo Spojené štáty vlani od medzinárodnej jadrovej dohody s Iránom odstúpili.

„Americká ponuka rozhovorov bez vopred stanovených podmienok je neakceptovateľná vo chvíli, keď pokračujú sankcie a vyhrážky. Ak chcú niečo viac než JCPOA (jadrová dohoda z roku 2015), mali by ponúknuť niečo nad rámec JCPOA, a to s medzinárodnými zárukami,“ napísal Ašena na twitteri.

Námestník ruského ministra zahraničia Sergej Rjabkov dnes medzitým vyhlásil, že Rusko a jeho partneri zavedú protiopatrenia proti ďalšej vlne sankcií, ktoré Washington chce uvaliť na Irán.

Podľa agentúr TASS a Ria Novosti ale konkrétny obsah protiopatrení Rjabkov nespresnil. Uviedol však, že zavedenie ďalších sankcií proti Iránu by len viedlo k ďalšej eskalácii napätia a Washington by sa mal preto skôr usilovať o dialóg s Teheránom.

Pompeo rokuje o Iráne v Saudskej Arábii

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo pricestoval v pondelok na návštevu Saudskej Arábie, ktorá sa koná v čase zvyšujúceho sa napätia medzi USA a Iránom, píše agentúra AFP.

Pompeo diskutoval v Džidde so saudskoarabským kráľom Salmánom v rámci snahy o vytvorenie globálnej koalície proti Iránu. Informovala o tom agentúra DPA.

Pompeo označil toto rokovanie za „produktívne“ a na Twitteri uviedol, že jeho cieľom bolo prediskutovať zvýšené napätie v regióne a potrebu podporiť námornú bezpečnosť v Hormuzskom prielive.

Šéf americkej diplomacie sa pred odcestovaním do Spojených arabských emirátov (SAE) stretol tiež s vplyvným korunným princom Muhammadom bin Salmánom. Podľa saudskoarabskej tlačovej agentúry SPA obaja zhodnotili strategické bilaterálne vzťahy a najnovší vývoj udalostí v regióne a v medzinárodných vzťahoch.

Pompeo ešte pred odletom z Washingtonu označil Saudskú Arábiu a SAE za „veľkých spojencov“ USA pri riešení „výzvy“, ktorú predstavuje Irán.

„Budeme s nimi hovoriť o zaistení vzájomného strategického prepojenia a o vybudovaní globálnej koalície (voči Iránu),“ povedal Pompeo.

Spojené štáty podľa jeho slov chcú, aby sa k takejto medzinárodnej koalícii pripojili nielen štáty Perzského zálivu, ale aj iné krajiny v Ázii a Európe, ktoré sú pripravené vyvinúť tlak na Teherán. Irán pritom označil za „najväčšieho štátneho podporovateľa terorizmu“.

Rijád i SAE sú zástancami razantnejšieho prístupu USA voči Iránu, ktorý je ich regionálnym rivalom.

Pompeo si pridal dve zástavky v arabských krajinách do svojho tohtotýždňového ázijského turné, v rámci ktorého navštívi ešte Indiu, Srí Lanku, Japonsko a Južnú Kóreu.

Iránski a americkí lídri sa dostávajú do častejších sporov od zvolenia Donalda Trumpa do úradu prezidenta USA v roku 2016. Trump stiahol Spojené štáty z jadrovej dohody podpísanej v roku 2015 medzi Iránom a svetovými mocnosťami, pričom zároveň opätovne uvalil na Teherán ekonomické sankcie.

Teherán v máji oznámil čiastočné odstúpenie od multilaterálnej dohody o jadrovom programe.

Trump minulý týždeň odvolal vojenský zásah proti Iránu po tom, čo Teherán zostrelil americký prieskumný dron v hodnote viac ako 100 miliónov dolárov. Uvedený incident sa odohral v čase zvýšeného napätia vo vzťahoch medzi Iránom a Spojenými štátmi. Tie pripisujú Iránu zodpovednosť za nedávne útoky proti tankerom v oblasti strategicky významného Hormuzského prielivu.

Teherán však tieto obvinenia odmieta a vyjadruje predpoklad, že v skutočnosti za útokmi stoja Spojené štáty, ktoré ich chcú využiť na ospravedlnenie použitia sily proti Iránu.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #rokovania #Irán #Saudská Arábia #kráľ Salmán #Mike Pompeo