Pri explózii munície v Kazachstane utrpelo zranenia 46 ľudí

Pri požiari v muničnom sklade v Kazachstane utrpelo v pondelok zranenia 46 ľudí vrátane piatich detí. Ako informujú miestne médiá, z mesta Arys v regióne Šymkent na juhu krajiny, pri ktorom k nešťastiu došlo, evakuovali 45-tisíc obyvateľov. V oblasti vyhlásili výnimočný stav, vyslali do nej približne tisíc policajtov a vojakov a prerušili v nej aj železničnú dopravu. Explózia bola taká silná, že ju zaregistrovali aj seizmologické stanice.

24.06.2019 12:41 , aktualizované: 20:57
debata

Príčina výbuchu zatiaľ nie je známa. Médiá informovali, že ľudia začali z mesta utekať sami. „Ľudia opúšťajú mesto, ako môžu: niektorí sadajú do áut a rýchlo odchádzajú, iní odchádzajú pešo, ďalší idú na bicykloch,“ vykreslil server Nur.kz. „V pozadí, ako to natočili očití svedkovia, sú počuť výbuchy a sirény.“

„Evakuujeme ľudí. Byť blízko mesta je mimoriadne nebezpečné. Vybuchujú náboje, lietajú bomby. Niektoré domy sú zničené. Črepiny dopadali na pole a spôsobili požiar,“ povedal portálu Tengrinews jeden z vojakov, ktorí evakuujú obyvateľov mesta armádnymi vozidlami na bezpečné miesto.

Zranenia utrpelo najmenej 46 ľudí vrátane piatich detí.

Prezident Kasym-Žomart Tokajev podľa agentúry Interfax nariadil ministrom vnútra, obrany a gubernátorovi Turkestánskej oblasti prijať opatrenia na odstránenie následkov výbuchov, zaistenie bezpečnosti obyvateľstva a objasniť príčiny výbuchov. Mesto Arys je v Turkestánskej oblasti.

V meste Arys, ktoré leží na juhu Kazachstanu, podľa prvých správ najskôr zaznela mohutná explózia.

„Dnes o 09:20 (05:20 SELČ) dostali hasiči hlásenie o výbuchu v sklade a následnom požiari v areáli vojenskej jednotky mesta Arys v Turkestánskej oblasti,“ uviedol Nursultan Nurachmetov z ministerstva vnútra s tým, že na mieste zasahovalo 30 hasičov a osem kusov techniky. Výbuchy boli podľa očitých svedkov počuť ešte o viac ako tri hodiny neskôr.

debata chyba
Viac na túto tému: #výbuch #kazachstan #muničný sklad