Vodcu etiópskych pučistov zabili po dvoch dňoch na úteku

Vodcu pučistov, ktorí sa v sobotu pokúsili násilím prevziať moc na severe Etiópie, na úteku zabili príslušníci etiópskych bezpečnostných zložiek. S odvolaním sa na pondelkové vyhlásenie etiópskych úradov o tom informovala agentúra DPA.

24.06.2019 13:45 , aktualizované: 16:30
Etiópia / prevrat / Foto: ,
Obyvatelia etiópskeho hlavného mesta Addis Abeba sledujú vysielanie štátnej televízie o oznámení neúspešného pokusu o prevrat v krajine. 23. jún 2019.
debata

Generála Asaminewa Tsigeho zabili príslušníci bezpečnostných zložiek na periférii mesta Bahir Dar v etiópskom zväzovom štáte Amhara, ktorý sa v sobotu stal dejiskom neúspešného pokusu o prevrat. Podrobnejšie okolnosti jeho zabitia neboli bezprostredne zná­me.

K pokusu o prevrat v amharskej metropole Bahir Dar došlo počas zasadnutia predstaviteľov regionálnej vlády, oznámil počas víkendu v štátnej televízii etiópsky premiér Abiy Ahmed.

„Komando zabijakov“ pod vedením Amhara Asaminewa Tsigeho vtrhlo v sobotu popoludní na zmienené zasadnutie, kde postrelili regionálneho prezidenta Ambachewa Mekonnena a jeho poradcu.

Obaja muži neskôr podľahli vážnym zraneniam, uviedla premiérova hovorkyňa Billene Seyoumová. Pri pokuse o prevrat prišiel o život aj generálny prokurátor z etiópskeho zväzového štátu Amhara Migbaru Kebede.

Obyvatelia Bahir Daru vypovedali, že v meste bola v sobotu večer niekoľko hodín počuť mohutná streľba.

O niekoľko hodín neskôr zastrelil náčelníka generálneho štábu Seareho Mekonnena v jeho dome v etiópskom hlavnom meste Addis Abeba jeho osobný strážca. Ten zabil aj generála vo výslužbe, ktorý Mekonnena navštívil.

Americké ministerstvo zahraničia informovalo aj o streľbe v etiópskej metropole Addis Abebe. V nedeľu ľudia z rôznych častí krajiny hlásili výpadok internetu, aj keď úrady neoznámili prerušenie prístupu naň, k čomu sa v minulosti opakovane uchýlili z bezpečnostných i iných dôvodov.

Predseda vlády Ahmed sa od svojho zvolenia v minulom roku snaží o presadzovanie reforiem: prepustil viacero politických väzňov, posilnil slobodu slova a prenasleduje ľudí obvinených z porušovania ľudských práv.

Analytici uviedli, že najnovšie útoky poukazujú na závažnosť politickej krízy v Etiópii, kde snahy premiéra Abiya zmierniť spôsoby vládnutia tvrdou rukou z čias jeho predchodcov a presadiť reformy vyvolali vlnu násilností.

Zasadil sa tiež o podpísanie mierovej zmluvy so susednou Eritreou, ktorá ukončila dlhotrvajúcu pohraničnú vojnu. Po jeho nástupe k moci ale v krajine s viac ako 100 miliónmi obyvateľov znovu vzplanulo etnické násilie, kvôli ktorému svoje domovy opustilo už viac ako dva milióny Etiópčanov.

V Etiópii sa majú v budúcom roku konať federálne parlamentné voľby.

debata chyba
Viac na túto tému: #generálny prokurátor #Etiópia #pokus o prevrat