Moskva varuje Washington pred rozmiestnením rakiet pri ruských hraniciach

Prípadné rozmiestnenie amerických rakiet v blízkosti ruských hraníc by mohlo viesť ku kríze porovnateľnej s karibskou krízou zo 60. rokov minulého storočia, varoval dnes námestník ruského ministra zahraničia Sergej Rjabkov. Pre vyostrenie vzťahov Moskvy a Washingtonu v roku 1962 sa svet takmer ocitol na pokraji jadrovej vojny.

24.06.2019 13:48
debata (52)

Rusko ostro kritizuje americké plány rozmiestniť raketové systémy vo východnej Európe a odstúpenie USA od zmluvy o likvidácii rakiet stredného a krátkeho doletu (INF), uzavretej na konci studenej vojny, uviedla agentúra Reuters. Dohodu podpísali lídri Sovietskeho zväzu a USA Michail Gorbačov a Ronald Reagan v decembri 1987. Dokument obom krajinám zakazuje výrobu, skúšky a rozmiestňovanie pozemných rakiet a striel s plochou dráhou letu s doletom od 500 po 5500 kilometrov; obmedzenie sa týka aj odpaľovacích zariadení.

Karibská kríza prepukla v roku 1962, keď Moskva odpovedala na rozmiestnenie amerických rakiet v Turecku vyslaním svojich striel na Kubu. USA potom začali námornú blokádu Kuby, ktorú ukončili, keď Moskva sľúbila rakety stiahnuť; USA sa zaviazali neútočiť na Kubu a odstrániť rakety z Turecka.

Ruský prezident Vladimir Putin už vo februárovom posolstve o stave krajiny varoval USA pred rozmiestnením nových jadrových striel v Európe po odstúpení od zmluvy INF. Ruská odpoveď by podľa neho bola nielen zrkadlová, ale aj asymetrická, teda ruské zbrane by boli schopné zasiahnuť nielen miesta dislokácie amerických zbraní v Európe, ale aj „centrum rozhodovania“ v USA.

Vlani v októbri americký prezident Donald Trump ohlásil zámer zmluvu vypovedať preto, že ju Rusko podľa neho porušuje. Šéf americkej diplomacie Mike Pompeo dal v decembri Moskve ultimátum, aby počas 60 dní buď zničila či upravila strelu, ktorá podľa Washingtonu dohodu INF porušuje. Tento rok 1. februára USA ohlásili, že od zmluvy odstupujú. Týmto dátumom podľa zmluvných podmienok začala plynúť polročná výpovedná lehota, ktorá dáva Moskve možnosť údajné porušovanie dohody napraviť. Ak sa tak nestane, bude vypovedanie zo strany USA po šiestich mesiacoch definitívne.

Putin začiatkom februára v reakcii vyhlásil, že Rusko na krok USA odpovie rovnako, teda tiež odstúpi od dohody a začne vývoj nových rakiet.

Predmetom sporu je ruská strela s plochou dráhou letu označovaná na Západe SSC-8 a v Rusku Novator 9M729. Podľa amerických spravodajcov Rusko problematickú strelu testovalo šesťkrát a zakaždým dolet presiahol povolených 500 kilometrov, v jednom prípade to bolo 2070 kilometrov. Podľa Moskvy má ale strela povolený dolet 480 kilometrov.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #INF #rakety stredného a krátkeho doletu