Po zrážke stíhačiek v Nemecku sa jednému pilotovi podarilo zachrániť, druhý zomrel

Po zrážke dvoch stíhačiek Eurofighter z výzbroje nemeckej armády, ku ktorej došlo v pondelok na severovýchode Nemecka, sa pilotovi jedného zo strojov podarilo zachrániť, zatiaľ čo druhý zomrel. Informovala o tom nemecká armáda. K nešťastiu prišlo zo zatiaľ nezistených príčin krátko pred druhou poobede neďaleko jazera Müritzsee v spolkovej krajine Meklenbursko-Predpomoransko, na mieste vzdialenom asi sto kilometrov na sever od Berlína.

24.06.2019 15:21 , aktualizované: 23:24
stíhačky, eurofighter Foto: ,
Nemecké stíhačky Eurofighter.
debata (30)

Obom pilotom sa podarilo zo stíhačiek katapultovať. Zachránený muž dopadol na korunu stromu, odkiaľ ho záchranári úspešne zložili na zem. Po druhom pilotovi pátrali aj s pomocou civilných a vojenských vrtuľníkov. V blízkosti zrážky sa však našli časti ľudského tela. Zatiaľ ale nie je isté, či patria druhému z pilotov, uviedla hovorkyňa policajného prezídia v meste Neubrandenburg.

Tretí pilot, ktorý sa zúčastňoval na vojenskom výcviku, sa pre médiá vyjadril, že po zrážke videl k zemi klesať dva padáky. Nakoniec však záchranári našli v lese pri dedine Silz živého len jedného z pilotov, druhý po páde na zem zomrel.

Jedna zo stíhačiek typu Eurofighter dopadla do lesa blízko obce Jabel, zatiaľ čo druhá na okraj lesa južne od obce Nossentiner Hütte. Obe miesta sú od seba vzdialené približne desať kilometrov.

Stíhačky neniesli nijakú muníciu, uviedla hovorkyňa okresu Mecklenburgische Seenplatte (Meklenburská jazerná plošina).

Polícia v okolí mesta Malchow vydala varovanie, aby sa občania k troskám stíhačiek, ktoré môžu predstavovať nebezpečenstvo, nepribližovali. Zároveň požiadala občanov, aby uvoľnili cestu záchranárskym vozidlám a vyhli sa danej oblasti, napísalo na Twitteri policajné prezídium mesta Neubrandenburg.

Zrútenie bude viesť samotná armáda

Nemecká armáda prevzala v pondelok večer vyšetrovanie zrážky a zrútenia stíhačiek. Oznámilo to oblastné policajné riaditeľstvo, ktorého vyjadrenie priniesla tlačová agentúra DPA.

Do okresu Mecklenburgische Seenplatte, kde sa stíhačky zrútili na miesta vzdialené od seba približne desať kilometrov, už boli podľa polície vyslaní vojaci. Vzdušné sily medzitým potvrdili, že nešťastie, ku ktorému došlo v pondelok popoludní počas bojového cvičenia, si nevyžiadalo civilné obete.

Príslušné policajné riaditeľstvo nasadilo v súvislosti s pondelkovou udalosťou približne 290 policajtov a tri vrtuľníky. Pre nemeckú armádu ide o najhoršie nešťastie za posledné roky.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #stíhačky #havária lietadla