Ukrajina zruší svoju účasť v Parlamentnom zhromaždení Rady Európy

Ukrajina zruší svoju účasť v Parlamentnom zhromaždení Rady Európy (PACE). Urobila tak v reakcii na pondelkové hlasovanie, ktoré Rusku obnovilo hlasovacie práva, informovala dnes agentúra Unian. Ukrajinská delegácia sa bude odteraz zúčastňovať iba tých rokovaní, na ktorých sa bude hlasovať o sankciách proti Rusku.

25.06.2019 05:58 , aktualizované: 13:42
debata (69)

Parlamentné zhromaždenie odňalo Rusku právo hlasovať v roku 2014 po anexii ukrajinského Krymu. Server Deutsche Welle v tejto súvislosti uviedol, že Moskva v prípade neobnovenia hlasovacích práv hrozila odchodom z Rady Európy (RE).

Dôvodom k terajšiemu rozhodnutiu rady bola aj obava o stav ľudských práv v Rusku. Odchod Ruska z RE by totiž znamenal, že sa Rusi nebudú môcť obracať na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) ako poslednú inštanciu, kde môžu napadnúť rozhodnutie ruskej justície.

V stredu sa ukrajinská delegácia dočasne vráti do sály, kde chce spoločne s Gruzínskom proti rozhodnutiu obnoviť hlasovacie práva Rusku podať odvolanie. Bude požadovať, aby Rusi v tejto organizácii boli zbavení všetkých právomocí a práv zastávať výkonné funkcie vo výboroch. Potom už sa Ukrajina rokovania PACE zúčastňovať nebude.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v reakcii na znovuudelenie hlasovacieho práva Rusku uviedol, že tento krok ľutuje. „Škoda, že nás naši európski partneri neposlúchli a rozhodli sa konať inak,“ napísal prezident na svojom facebooku s tým, že o záležitosti vopred diskutoval s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Delegáti týchto dvoch krajín však až na výnimky navrátenie hlasovacích práv Rusku podporili.

Ukrajinská delegácia v PACE sa podľa jej šéfa Volodymyra Arjeva vráti do Kyjeva, kde požiada parlament, aby so stiahnutím z tejto inštitúcie vyslovil súhlas a vydal k nemu uznesenie.

Parlamentné zhromaždenie Rady Európy obnovilo Rusku hlasovacie právo

Parlamentné zhromaždenie Rady Európy (PZ RE) schválilo návrh na obnovenie hlasovacieho práva Ruska po tom, ako mu bolo pred piatimi rokmi dôsledkom ruskej anexie Krymského polostrova odňaté.

Zhromaždenie odobrilo predmetný návrh v noci na utorok pomerom hlasov 118:62 a pri desiatich zdržaniach, informovala tlačová agentúra DPA. Napriek silným námietkam Ukrajiny bude môcť Rusko opäť disponovať delegáciou a zúčastniť sa na voľbe nového generálneho tajomníka tohto paneurópskeho telesa.

Zástupcovia Moskvy boli zbavení hlasovacieho práva po anexii ukrajinského Krymu ruskými silami v roku 2014. Rusko odpovedalo bojkotom tohto zhromaždenia a od roku 2017 odmietalo vyplácať svoj podiel v každoročnom rozpočte tejto ľudskoprávnej organizácie vo výške 33 miliónov eur.

Rusko pohrozilo celkovým odchodom z Rady Európy, ak by mu bolo odopreté právo hlasovať v stredajšej voľbe nového generálneho tajomníka.

Ruskí poslanci a senátori boli v rokoch 2014–15 v dôsledku „znovupripojenia Krymu k Rusku“ zbavení práva voliť, zúčastňovať sa na pozorovateľských misiách Rady Európy a byť súčasťou riadiacich orgánov PZ RE. Ruská delegácia trvala na zrušení týchto nariadení ako na podmienke svojho návratu do PZ RE.

69 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Rada Európy